• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PDP: IT sektor - ogromna šansa za razvoj

Autor SRNA

Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da informacione tehnologije (IT) predstavljaju ogromnu šansu za razvoj Republike Srpske.

 PDP: IT sektor - ogromna šansa za razvoj Izvor: MONDO portal.
Izvor: MONDO portal.

Važno je da se obrazovni sistem i privreda Srpske postave na osnove koje će omogućiti školovanje i korištenje kadrova spremnih da ostvare taj potencijal, kažu u PDP.

PDP u saopštenju ističe da je interesovanje stranih firmi za razvoj informacionih tehnologija u Republici Srpskoj u porastu.

"Samo jedna velika kompanija od 5.000 zaposlenih značila bi oko 200 miliona KM prikupljenih poreza, što bi predstavljalo `bum` za cijelu ekonomiju i doprinijelo ubrzanom razvoju Srpske", navodi PDP.

Iz ove stranke su pojasnili da se zbog toga ova stranka u svom "Programu obnove Republike Srpske" drži prijedloga mjera koje je neophodno preduzeti da bi se ostvario procvat ove grane privrede.

Te mjere su, dodaje se, pokretanje start-ap centara u cijeloj Republici Srpskoj, kroz poslovne inkubatore koji olakšavaju razvoj poslovne ideje u biznis, zatim subvencionisanje i poreske olakšice za pokretanje biznisa iz IT oblasti, te zakonsko definisanje i zaštita statusa frilens rada kroz ostvarivanje prava na radni staž i zdravstveno osiguranje, kao i osavremenjavanje obrazovnog sistema jačanjem informatičkih gimnazija i veb tehnologije.

"Uvjereni smo da je ovaj strateški cilj jedini način da Republiku Srpsku uvedemo u privredne tokove 21. vijeka, digitalnog obrazovanja i digitalnog društva. Vrijeme je ne samo da uhvatimo korak sa ostatkom svijeta, već da damo svoj doprinos njegovom ubrzanom napretku", navodi se u saopštenju. .

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

krajišnik

Vi ste gospodo pokazali svoj kad ste bili na vlasti!

MONDO REPORTAŽE