• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lavrov u Banjaluci: Prijateljstvo i bratska ljubav

Autor mondo.ba

Intoniranjem himni Rusije i RS, zvaničnici Srpske i građani su uz najveće počasti i euforična skandiranja dočekali ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova na lokaciji gdje se gradi hram rusko-srpskog prijateljstva.

 Lavrov u Banjaluci: Prijateljstvo i bratska ljubav Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i predsjednik RS Milorad Dodik otkrili su spomen ploču na kojoj je ispisano „iskreno prijateljstvo i bratska ljubav satkani su u ovom hramu“, a koja će biti ugrađena na hram rusko-srpskog prijateljstva.

Lavrov se zahvalio rukovodstvu RS i lično predsjedniku Dodiku na gradnji hrama.

"Mi znamo da srpski narod poštuje pamćenje na posljednjeg ruskog imperatora, koji je podržao srpski narod u najtežim trenucima za vrijeme Prvog svjetskog rata. Tokom zadnjih 100 godina bilo je mnogo iskušenja pred našim narodima, ali ona u nama nisu potisnula duboko poštovanje prema zajedničkoj istoriji, nisu izbrisala pamćenje na nesebičnost, junaštvo, ljubav prema otadžbini", kazao je Lavrov.

Vidno raspoloženi ruski šef diplomatije je sa osmijehom na licu mahao okupljenim građanima.

On je izrazio poštovanje i „najtoplija osjećanja prema stanovnicima RS i Banje Luke koji su došli na ovaj događaj“.

Dodik se zahvalio Lavrovu na pažnji prema RS i Dejtonskom sporazumu, te što je ispunio obećanje dato prije više od godinu da će doći u Banjaluku kako bi prisustvovao ovom događaju.

"Mnoge interevencije raznih visokih predstavnika su degradirali Dejtonski sporazum, oteli naša ovlaštenja i nadležnosti i učinili da se RS 20 godina bori za status ostvaren mirovnim sporazumom. Vi ste uporno, kao velika država, ukazivali na to i želim da vam se zahvalim", kazao je Dodik.

Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Vladika banjalučki Jefrem se obratio u besjedi na ruskom jeziku i zahvalio Lavrovu na posjeti, te podsjetio na nedavno osveštanje temelja hrama koji se gradi u čast ruske porodice Romanov. Vladika je kazao kako je ideja o gradnji hrama, stara preko stotinu godina.

Osim brojnih Banjalučana, događaju su prisutni i ministri u Vladi RS, Zoran Tegeltija, Milenko Savanović, Alen Šeranić i drugi, kao i direktor policije RS Darko Ćulum, te vrh MUP-a RS.

Veliki broj Banjalučana okupio se već oko 14 sati u Gundulićevoj ulici, na mjestu gdje je prije nekoliko dana osveštan temelj srpsko-ruskog hrama, a kako je javio reporter MONDA, okupljeni građani pjevali su ruske pjesme.

Nakon ovog događaja delegacije Ruske Federacije i RS sastaće se u Administrativnom centru Vlade RS. Kako je najavljeno, sastanku će prisustvovati i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić. Predsjednik RS Milorad Dodik dodijeliće Lavrovu najviše odlikovanje RS.

Hljeb i so za ruskog ministra

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov nešto poslije 15 sati sletio je na aerodrom Mahovljani. Dočekala ga je delegacija Vlade Republike Srpske na čelu sa premijerkom RS Željkom Cvijanović i potpredsjednicima.

Dočekan je sa tradicionalnim srpskim običajima, hljebom i solju. Pogledajte sve fotografije!

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE