• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeli opšti izbori u BiH

Autori mondo.ba Autori SRNA Autori Agencije

U BiH jutros su počeli opšti izbori na kojima pravo glasa ima 3.352.933 birača.

U većini opština glasačka mjesta otvorena su na vrijeme. Problemi postoje u Zenici i kod Foče. Gradska izborna komisija Zenica (GIKZ) nije u sedam sati otvorila sva svoja birališta. Glasanje na biračkom mjestu u Miljevini, jednom od 36 na području opštine Foča,  zbog kašnjenja jednog člana biračkog odbora otvoreno je u osam časova. Na području opštine Gradiška sedam redovnih biračkih mjesta otvoreno je sa zakašnjenjem, dok je ostalih 86 otvoreno na vrijeme.

Većina od 90 biračkih mjesta u Bihaću, otvorena su na vrijeme. Prema prvim informacijama, s manjim kašnjenjem otvoreno je 17 biračkih mjesta, a razlozi su tehničke prirode.

U Banjaluci je na vrijeme otvoreno 260 biračkih mjesta, a neznatnog kašnjenja bilo je na 10 biračkih mjesta. Na području opštine Čelinac tri redovna biračka mjesta otvorena su sa zakašnjenjem, dok su ostala 24 otvorena na vrijeme.

U Brčko distriktu na vrijeme su otvorena 122 biračka mjesta, dok je na sedam došlo do kašnjenja, izjavila je predsjednik Izborne komisije distrikta Andrea Mrkonjić.

"Na pet biračkih mjesta se kasnilo sa otvaranjem do pola sata, a na dva biračka mjesta više od pola sata", rekla je Mrkonjićeva novinarima.

Ona je rekla da su razlozi kašnjenja tehničke prirode, jer biračka mjesta nisu tehnički bila pripremljena za otvaranje, a nakon toga došlo je i do kašnjenja i u prebrojavanju glasačkih listića.

Građani biraju tri člana Predsjedništva BiH, predsjednika i dvojicu potpredsjednika Republike Srpske, poslanike Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Srpske, Parlamenta Federacije BiH, te skupština 10 federalnih kantona.

Na ovogodišnjim izborima učestvuje 128 političkih subjekata - 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata, dok su za kompenzacione mandate dostavljene 73 liste. Na izborima se između 7.498 kandidata bira 518 nosilaca mandata.


Na centralnom biračkom spisku nalaze se 3.352.933 lica, od kojih je redovnih birača 3.254.767, raseljenih koji glasaju u odsustvu oko 8.000, raseljenih koji glasaju lično oko 12.000, dok je za glasanje putem pošte registrovano oko 77.000.

Izbori će biti sprovedeni na 5.794 biračka mjesta, od kojih 5.380 redovnih. Biće angažovano 314 mobilnih timova, koji će obići 10.000 građana koji će glasati u ustanovama ili svojim domovima.

U diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu oko 1.000 birača moći će da glasa u ambasadama BiH u Kamberi, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu, te generalnim konzulatima u Čikagu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Gracu.

Birališta će biti otvorena od 7.00 do 19.00 časova.

Za praćenje izbora Centralna izborna komisija (CIK) BiH je akreditovala oko 6.500 posmatrača, od kojih oko 1.500 stranih, dok su opštinske izborne komisije registrovale oko 60.000 stranačkih posmatrača.

Predizborna ćutnja, koja je počela juče ujutro u 7.00 časova, trajaće do zatvaranja biračkih mjesta u 19.00 časova.

Prve izborne rezultate CIK će, kako je najavljeno, objaviti oko ponoći.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE