• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džaferović i Komšić proglasili pobjede

Autori mondo.ba Autori Agencije

Šefik Džaferović objavio pobjedu na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Komšić Hrvatima u BiH: Ja sam vaš predsjednik. Čović: Hrvatskog člana izabrali Bošnjaci

 Džaferović proglasio pobjedu, Čović priznao poraz Izvor: MONDO

23:59 - Kandidat DF-a za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je on budući član Predsjedništva BiH, poručivši svim građanima, a posebno Hrvatima u BiH da će biti "predsjednik svih bez obzira da li su glasali za njega ili nisu".

"Budući sam član Predsjedništva BiH. Želim da poručim svima da sam tu da služim svim građanima BiH i svima stojim na raspolaganju, bez obzira kako su glasali", rekao je Komšić na konferenciji za novinare, zahvalivši svima na povjerenju.

23:27 - Šefik Džaferović je objavio pobjedu na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Džaferović je pobjedu objavio na konferenciji za novinare, dok su okupljeni u štabu Stranke demokratske akcije uzvikivali "Šefik, Šefik". "SDA je liderska politička stranka. Zahvaljujem se građanima koji su glasali za mene. Ja sam pobijedio za člana Predsjedništva BiH", kazao je Džaferović, što su okupljeni pozdravili ovacijama.

23:19 - Dragan Čović, kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva izrazio je zahvalnost čitavom stožeru i svim ljudima na svemu što su do sada uradili. "Hrvatski narod će se zaštititi i osigurati potpuno ustavno pravo i legitimnost", rekao je Čović. On je potvrdio da su Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva i da je on dobio potpunu podrška iz Htvatske. "Moraćemo vidjeti kakve smo propuste napravili", rekao je Čović.

23:10 - Prema podacima SDA, kada je riječ o izbornoj jedinici FBiH za člana Predsjedništva vode Šefik Džaferović (SDA) sa 39,8 posto glasova (167.146) na osnovu 636 hiljada prebrojanih glasova, te Željko Komšić (DF) za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda sa 71,6 posto glasova (155.330), uz napomenu da ne postoje potpuni podaci iz određenih opština.

U utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, prema stranačkim podacima SDA, na drugom mjestu s 33,7 posto osvojenih glasova (141.709) je Denis Bećirović (SDP), dok je trećeplasirani Fahrudin Radončić sa 50.982 (SBB).

Dragan Čović je, prema podacima HDZ-a, osvojio 70 posto glasova hrvatskih birača, ali na osnovu podataka koje posjeduje SDA (bez rezultata za Zapadnohercegovački kanton), Čović je nakon 636 hiljada prebrojanih glasova osvojio tek 19,8 posto (43.033).

22:09 - Na osnovu 20 posto obrađenog biračkog tijela kandidat Socijaldemokratske partije BiH za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović vodi u Tuzlanskom kantonu, prilično u Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, dok je ujednačenija borba u Sarajevskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu

Izjavio je to novinarima politički direktor SDP-a BiH Damir Mašić, koji očekuje da se navedeni trend neće mijenjati iako je obrađeno tek 20 posto biračkog tijela.

22:01 - Šef Izbornog štaba SBB-a Adis Arapović obratio se javnosti rekavši kako se dosadašnji izborni rezultati pojedinih stranaka ne slažu sa stvarnom situacijom. Kako kaže, dešava se ozbiljno kompromitiranje i korumpiranje izbornih rezultata jer o rezultatima izbora odlučuju oni koji broje glasove, a ne oni koji su glasali.

"Naše procjene izlaznosti i izlazne ankete ne slažu se s onima koje objavljuje SDA i druge stranke. Sigurni smo da govorimo istinu. Sumnjamo na kompromitiranje izbornog procesa. U protekla 24 sata desile su se promjene biračkih mjesta i ozbiljne malverzacije. Dešava se neviđeni izborni inžinjering što do kraja može dovesti u pitanje rezultate izbornih rezultata", naglasio je Arapović.

21:20 - Šef Izbornog štaba Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) Adis Arapović zadovoljan je odzivom birača koji su na Općim izborima u Bosni i Hercegovini iskoristili pravo glasa.

"Posljednje informacije koje imamo daju nam za pravo da budemo zadovoljni. Poslije 17.00 sati zabilježeni su ogromni redovi ispred biračkih mjesta, a neka nisu zatvorena ni do 20.00 sati, zbog gužvi koje su se desile", kazao je Arapović Feni.

21:05 - Generalni sekretar SDA Halid Genjac je kazao da na osnovu više od 150 hiljada obrađenih glasova za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda vodi Šefik Džaferović ispred Denisa Bećirovića.

On je kazao da je Šefik Džaferović prvi sa 42 posto glasova, drugi Denis Bećirović sa 33 posto, a Fahrudin Radončić treći sa 11 posto osvojenih glasova.

"Riječ je o prilično značajnom rezultatu. Mogu reći da su rezultati bolji nego što smo očekivali, kada je riječ o članu Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda", dodao je Genjac.

Genjac je kazao da se može nagovijestiti pobjednik za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda s obzirom da Džaferović konstantno vodi s razlikom blizu 10 posto.

Kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda, prema riječima Halida Genjca, na osnovu dosadašnjih prebrojanih glasova vodi Željko Komšić sa 65 posto glasova ispred Čovića koji ima podršku 25 posto glasova, a treća je Diana Zelenika sa četiri posto.

21:04 - Prema analiziranim 50 hiljada listića, Željko Komšić je dobio 65 posto glasova, Dragan Čović 25 posto, a Diana Zelenika 4 posto glasova, objavio je Halid Genjac, glavni portparol SDA. Njihov kandidat, Šefik Džaferović, prema njegovim tvrdnjama bit će bošnjački član predsjedništva.

20: 50 - Šef Izbornog štaba Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Sarajlić izjavio je da je na uzorku od do sada prebrojanih oko 3,5 posto glasova u vodstvu njihov kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Prema do sada prebrojanim glasovima, Džaferović je dobio nešto manje od 5.000 glasova, a kada je u pitanju kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u vodstvu je kandidat Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, ali nema rezultata još iz kantona u kojima se očekuje da će Dragan Čović, kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, dobiti podršku, javlja fena.

Naglasio je da se još uvijek broje glasovi, ali ja izrazio očekivanje da će rezultati za SDA biti slični ili bolji nego što su bili 2014. godine na posljednjim općim parlamentarnim izborima.

- Očekujemo da ostvarimo naše izborne ciljeve, a to je da SDA bude najsnažnija stranka u BiH te da naš kandidat za člana Predsjedništva BiH bude izabran - dodao je.

Najavio je da će za sat vremena imati reprezentativniji uzorak prebrojanih glasova s biračkih mjesta.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE