• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Bosna može biti suverena samo bez OHR-a

Autor mondo.ba

Stranci u Ustavnom sudu moraju da idu i to će biti jedan od mojih prvih zahtjeva, poručio je Dodik.

 Milorad Dodik izbori za Predsjedništvo BiH 2018 Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Milorad Dodik, koji je proglasio pobedu u borbi za srpskog člana u Predsjedništvu BiH, rekao je za RTS da ukoliko Bosna i Hercegovina hoće da bude suverena zemlja onda mora da radi bez visokog predstavnika. 

Milorad Dodik je u intervjuu za RTS rekao da želi da zahvali predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa kojim je razgovarao o rezultatima izbora i koji mu je već čestitao.

"Zahvaljujem se na svoj pomoći i pažnji koju Srbija ima prema RS i znam da je bilo dosta interesa u Srbiji za ove rezultate izbora u RS i BiH", kaže Dodik. 

Najavio je da će pokušati poziciju RS u okviru BiH da ojača kao i poziciju srpskog naroda u cjelini.

"Imamo Ustav koji je formalni akt, najviši pravni i politički akt zemlje, a imamo drugu praksu koju su nametnuli visoki predstavnici. U svakom slučaju, to ne znači da je ustavno ako su nametnuli i ja ću se boriti za ustavnost", rekao je Dodik. 

Tražiće da zvanični stav Predsjedništva, ukoliko ''Bosna hoće da bude suverena i zemlja u međunarodnom kapacitetu – bude da radi bez visokog predstavnika".

Prema njegovim riječima, stranci u Ustavnom sudu moraju da idu i to će biti jedan od njegovih prvih zahtjeva.

Ako ne bude dijaloga na tu temu i drugi predstavnici je ne budu prihvatili, Dodik je naveo da nema razloga da on prihvati bilo šta drugo što oni misle da treba da uradi.

"Prema tome, ako hoće da imaju dijalog – imaće, ako žele da naprave malo jaču BiH nego što je danas, onda moramo da izbacimo visokog predstavnika. Pokušaću da svojim diplomatskim kontaktima obezbjedim podršku, znam da Rusija prihvata, da većina zemalja prihvata, Srbija i Hrvatska se slažu, ostaje da se složi Amerika, ali ovdje je stara američka administracija koja radi po recidivima prošlosti",rekao je Dodik.

Kaže da će pokušati da napiše pismo Donaldu Trampu i zatraži podršku da se ukine visoki predstavnik i veruje da će uspeti.

Govoreći o budućoj saradnji sa hrvatskim članom Predsjedništva, Dodik kaže da ukoliko Željko Komšić ima većinu, to je greška Bošnjaka i bošnjačke političke elite i da to nisu smjeli da urade imajući u vidu položaj hrvatskog naroda.

"U tom pogledu konstitutivnost hrvatskog naroda je ugrožena i dovedena u pitanje, ali vidjećemo, Komšić je mogao da dobije samo glasove muslimana i na taj način je poruka da muslimani žele sada kod Hrvata a kasnije kod Srba da kreiraju podobne Srbe i podobne Hrvate za svoje dugoročne interese centralizacije", istakao je Dodik.

Govoreći za RTS o tome kako će učestvovati u sjednicama, rekao je da ne isključuje da to bude u zgradi Predsjedništva, ali i u Istočnom Sarajevu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE