• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija: Formirati vlast, ukinuti OHR

Autor Fena

Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije pozdravilo je danas rad Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine koja je, kako ističe, izbore organizovala u skladu s demokratskim standardima.

 Rusija: Formirati vlast, ukinuti OHR Izvor: MONDO portal / Marko Čavić
Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

 MIP Rusije izražava zadovoljstvo što su izbori održani u mirnoj atmosferi.

 "Nadamo se da će novi predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti biti uskoro formirani na svim nivoima, u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine i njenim kantonima, kao i na državnom nivou, u interesu pozitivnog procesa stabilizacije i socijalne i ekonomske stabilnosti u regionu", izjavila je portparolka ministarstva Marija Zaharova.

U saopšteenju iz tog ministarstva se potvrđuje osnovna namjera Ruske Federacije da pomogne u potpunoj implementaciji Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini iz 1995. godine (Dejtonski sporazum), poštovanju nadležnosti dva entiteta uspostavljena tim sporazumom i jednakih prava sva tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba.

"Napominjemo da je visok standard organizacije samih izbora još jednom potvrdio potrebu za ukidanjem Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini, o čemu je Rusija u više navrata govorila, i da se odgovornost za državu prepusti narodu u Bosni i Hercegovini", rekla je Zaharova.

Otvoreni smo, dodala je, za uzajamno korisni dijalog s našim partnerima u Bosni i Hercegovini u političkim, investicionim, ekonomskim i kulturnim aspektima.

"Uvjereni smo da će dalji razvoj odnosa Rusije s Bosnom i Hercegovinom i njenim entitetima omogućiti poboljšanje životnog standarda u obje zemlje, kao i unapređenje kulturološke i međureligijske saradnje i unapređenja mira i sigurnosti na Balkanu", zaključila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE