• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dodik može biti od koristi i Federaciji BiH"

Autor mondo.ba

BiH može imati koristi od dobrih odnosa Milorada Dodika i Vladimira Putina, kaže ambasdor BiH u Moskvi, Mustafa Mujezinović.

 "Dodik može biti od koristi i Federaciji BiH" Izvor: Mondo/Željko Svitlica
Izvor: Mondo/Željko Svitlica

„Svi su skeptični kako će Milorad Dodik raditi u Predsjedništvu BiH, ali moram reći da već sada imamo dobrih stvari od odnosa Dodika i Putina gdje nam Rusija daje određene stvari. U skorijem periodu moglo bi doći do razgovora o posjeti Predsjedništva BiH Rusiji. To bi bila prilika da razgovaraju o našem dugu za gas, gdje bi Dodik sigurno mogao pomoći“, kaže Mustafa Mujezinović u intervjuu za Klix.ba.

Ambasador objašnjava da postoji ideja da se taj dug od 100 miliona dolara ponudi Gazpromu kao koncesija kako bi se gradile elektrane na plin u BiH.

„Mnogi će reći da to nije rentabilno. Nije rentabilno ako kupujete gas, ali ako je to Gazpromov gas i on ga pretvara u električnu energiju na teritoriji Evrope kao ekološku energiju, onda mogu i oni zaraditi, ali i mi. Bilo bi logično da davaoc koncesije, odnosno zemljišta, bude Kanton Sarajevo kao najveći dužnik za gas, kao i Zenica, ali isto tako u RS Zvornik, pa čak da se razmisli o gradnji takve toplane i u Banjаluci. To je prilika da kroz koncesiju isplatimo dug, uposlimo naše ljude i riješimo komunalne probleme vezane za grijanje“, navodi Mujezinović.

On smatra da bi to bio dobar primjer kako stanovnici Federacije BiH imaju koristi od Milorada Dodika, isto kao što, navodi Mujezinović, poljoprivredni proizvođači u RS imaju koristi od veza Izetbegovića i Erdogana na pitanju izvoza mesa.

„Prošli su izbori, nema više razloga da se svađamo i treba krenuti u pravcu iznalaženja najboljih rješenja”, zaključuje ambasador, dodajući da je BiH u posljednje dvije ili tri godine od Rusije imala samo koristi.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE