• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović sa Vigemarkom, Ivancovim i Del Vekijom

Autori mondo.ba Autori Agencije

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se danas u Mostaru sa specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom, ambasadorom Hrvatske Ivanom Del Vekijom i ambasadorom Ruske Federacije Petrom Ivancovim.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas da je više od 80 odsto hrvatskih birača podržalo projekat Hrvatskog narodnog sabora, što nalaže veliku odgovornost da se istraje u borbi za punu ravnoprvanost i konstitutivnost Hrvata u BiH koji su "još jednom grubo izigrani na prošlim izborima".

On je na sastanku sa šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom u Mostaru rekao da je zbog toga od ključnog značaja izmjena Izbornog zakona, kako bi se sve institucije vlasti mogle konstituisati u skladu s načelom legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

"Krajnje je vrijeme da svi politički lideri preuzmu odgovornost za rješenje ovog pitanja, kako bi se obezbijedile trajne pretpostavke demokratskog razvoja i stabilnosti BiH", rekao je Čović.

Čović i Vigemark razgovarali su o političkoj situaciji u BiH nakon opštih izbora s posebnim osvrtom na sprovođenje izbornih rezultata, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

''Izmjene izbornog zakona su uslov za vlast''

Vigemark je čestitao na zapaženom izbornom rezultatu koji su ostvarile stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora na čelu sa Čovićem.

On je dodao da će međunarodna zajednica podržati svako rješenje koje garantuje sprovođenje odluka Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova, te sprovođenje reformske agende i nastavak evroatlantskog puta BiH. 

Hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov saglasili su se tokom sastanka u Mostaru da je neophodno nastaviti podršku očuvanju načela konstitutivnosti sva tri naroda u BiH, kao temelja Dejtonskog mirovnog sporazuma i cjelovite i suverene BiH.

Čović i Ivancov su dali punu podršku evropskom putu BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom sastanka je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH nakon parlamentarnih izbora, kao i mogućim izazovima u procesu sprovođenja izbornih rezultata.

Čović je informisao Ivancova o plebiscitarnoj podršci koju je Hrvatski narodni sabor osvojio među Hrvatima BiH. 

Čović i Dodik u Banjaluci: Dogovorili smo...

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i ambasador Hrvatske u BiH Ivan del Vekio istakli su danas u Mostaru značaj što hitnije izmjene Izbornog zakona.

U saopštenju iz Predsjedništva BiH je navedeno da je istaknuta važnost što hitnije izmjene Izbornog zakona s ciljem obezbjeđenja legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH.

"Time će se omogućiti neophodne pretpostavke za hitno i nesmetano sprovođenje rezultata opštih izbora i na taj način će BiH potvrditi svoju evroatlantsku i političku stabilnost", navodi se u saopštenju. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE