• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Uvođenje viza kazna za sve građane BiH

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je najava uvođenja posebnih viza građanima BiH za ulazak u Evropsku uniju loša poruka koja će dodatno oslabiti povjerenje prema Uniji.

 Dodik: Uvođenje viza kazna za sve građane BiH Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO
Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

"Očigledno je da je razlog za uvođenje posebnih viza pojačan oprez zbog opasnosti od terorizma, prije svega, radikalnog islamskog. Smatram da uvođenje viza kao vid borbe protiv terorizma predstavlja kažnjavanje svih građana, pa i onih koji su godinama pozivali na borbu protiv terorizma", rekao je Dodik upitan da prokomentariše najavu da će građani BiH, ali i građani još 61 države, uključujući i SAD, od 2021. godine morati popunjavati elektronski obrazac prije nego uđu u prostor država članica EU, koji će koštati sedam evra, a ukoliko bude odobren, važiće tri godine.

Dodik je istakao da je Republika Srpska spremna da kao i do sada da puni doprinos bezbjednosti ne samo unutar svojih granica, već i same EU, na čijim granicama se nalazi.

EU nam uvodi posebne vize 2021. godine

"Međutim, nismo spremni da plaćamo cijenu pojedinaca koji su na bilo koji način učestvovali u terorističkim aktivnostima ili ih pak politički podržavali. Spremni samo da sarđujemo sa EU, SAD, Rusijom i svim zemljama svijeta koje čine antiterorističku koaliciju, ali nismo spremni da zarad pojedinaca budemo kažnjeni svi", naglasio je predsjednik Srpske.

On je poručio da će, kao izabrani srpski član Predsjedništva, postaviti ovu temu na dnevni red i tražiti da dobije na uvid da li su i koliko bivši saziv Predsjedništva, kao i Ministarstvo inostranih poslova i Ministarstvo bezbjednosti bili uključeni u ovo pitanje i da li je iko pokušao da ga riješi u interesu građana, te da li je svojim činjenjem ili nečinjenjem doprinio ovom potezu.

"Od ostalih članova Predsjedništva tražiću da pronađemo način i mehanizam da spriječimo nepovoljan razvoj situacije kada su vize u pitanju, a ukoliko budemo primorani zatražiću i da, u skladu sa međunarodnim pravom, iskoristimo princip reciprociteta prema zemljama koje se na ovaj način budu ponašale prema našim građanima", naglasio je Dodik. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE