• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajlije se oprostile od ubijenih policajaca

Autor Fena

Veliki broj kolega, prijatelja i građana Sarajeva te članovi porodica danas su na zajedničkoj komemoraciji odali počast brutalno ubijenim hrabrim policajcima, Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću koji su dali živote radeći svoj posao.

Komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mevludin Halilović kazao je da je teško naći prave riječi da se iskažu tuga, bol i ogorčenost koje osjeća, prvenstveno zbog gnusnog i brutalnog načina ubistva dvojice kolega, gdje im nije ostavljena mogućnost da reaguju i da se brane.

"Ovo je nenadoknadiv gubitak za porodice, njihove roditelje, supruge i njihovu djecu. Ovo je ogroman gubitak i za upravu policije u čijim redovima su Adis i Davor, kao časni i pošteni radnici, davali maksimalan doprinos obavljajući zadatke predano sa najvišim stepenom odgovornosti", naglasio je.

Halilović je istakao da su Šehović i Vujinović u toku službe ličnim primjerom na najbolji način pokazali šta znači časno, profesionalno i predano obavljati policijski posao te na kraju i koliko je to težak, rizičan i opasan posao.

"Svi smo jako ogorčeni i potreseni ovim gubitkom, ali ćemo zbog Adisa i Davora nastavljati obavljati naše poslove i zadatke na najbolji mogući način kako su to i oni radili", zaključio je.

Načelnik Policijske uprave Novi Grad Nusret Selimović kazao je da je Šehović učestovao u ratu, nakon čega se priključio službi MUP-a KS te dodao da je bio nagrađivan 13 puta za svoju hrabrost. Za Vujinovića je kazao da je od prvog dana službe bio ponosni nosilac značke i uniforme, da je nagrađen šest puta te da je svakodnevno mogao biti odlikovan za svoj rad.

"Svoje vrline pokazivali su djelima, a ne ispraznim riječima. Živote su dali za bolju izgradnju društva i zahvalni smo im na svakodnevnom zalaganju za mir. Svako od nas pamtit će ih po brojnim događajima i trenucima koji će trajno svjedočiti njihovoj jedinstvenosti", kazao je.

Njihov radni kolega i prvi pretpostavljeni ubijenim policajcima Elfin Mujezin prisjetio se radosnih i tužnih trenutaka provedenih sa njima, ističući da su bili jako dobri roditelji, kolege i prijatelji, uvijek spremni da pomognu drugima te da su svoj posao radili pošteno i iskreno.

"Pokušavao sam, posebno Adisa, spriječiti da sam obavlja poslove za koje je mislio da je lako. Dvije - tri noći prije, susreo se sa tim kriminalcima, došao je u stanici u rekao mi da će im 'stati u kraj'. Ali na kraju, stali su oni njemu", prisjetio se Mujezin vidno potresen te kazao da je više vremena provodio sa svojim kolegama nego sa porodicom.

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije KS Mirza Hadžiabdić istakao je da svi osjećaju bijes, gorčinu i prezir zbog načina na koji su Adis Šehović i Davor Vujinović napustili svijet.

"Svjesni smo da kada odlučimo biti policajci, možemo doći u situaciju u kakvoj su se našli naši heroji. Izborom da budemo policajci birali smo da budemo na strani istine i pravde. Tako su birala i naša dvojca prijatelja koji više nisu sa nama", kazao je.

Iz tog razloga, poručio je, svi imaju obavezu čuvati i njegovati uspomenu na njih, pomoći njihove bližnje, a zločince koji misle da će ih uplašiti ili pokolebati svojim zlom i kriminalom imaju obavezu izvesti pred nadležni sud kako bi bili adekvatno kažnjeni u skladu sa zakonom.

Davor Vujinović sahranjen je danas u 12.15 sati na groblju Sveti Josip na Ciglanama, a Adis Šehović 14.30 sati na mezarju u Buća Potoku.

Sahranama su prisustvovali brojni članovi porodica, prijatelji, radne kolege, ali i sugrađani koji su im odali posljednju počast.

Dva policajca ubijena su u petak, 26. oktobra u ranim jutarnjim satima u sarajevskom naselju Alipašino Polje nakon što su nepoznati počinioci pucali na automobil u kojem su se nalazili policijski službenici.

Jedan policajac je smrtno stradao na mjestu događaja, dok je drugi preminuo u bolnici nakon višesatne borbe za život. Sve policijske agencije i službe u BiH još uvijek intenzivno tragaju za počiniocima ovog gnusnog ubistva.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE