• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zatražene kazne za Orića i Muhića

Autor SRNA

Tužilaštvo BiH predložilo je Apelacionom vijeću Suda BiH da komandant takozvane Armije BiH u Srebrenici Naser Orić i pripadnik te vojske Sabahudin Muhić budu kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakona.

 Zatražene kazne za Orića i Muhića Izvor: mondo.rs
Izvor: mondo.rs

Tužilaštvo smatra da su dokazali da su optuženi 1992. godine ubili trojicu Srba.

Tužilac Miroslav Janjić danas je u završnoj riječi naglasio da odbrane optuženih nijednim dokazom nisu osporile ovaj stav Tužilaštva.

Janjić je naveo da je precizirana optužnica, koju je danas dostavio Apelacionom vijeću, zasnovana na iskazima većeg broja svjedoka, među kojima su bili i očevici ovih počinjenih zločina.

Prema njegovim riječima, odbrana je i u prvostepenom i u drugostepenom postupku nastojala da diskredituje zaštićenog svjedoka "O-1", ali da nije dokazala da njegov iskaz nije vjerodostojan.

Pokušaj da se zaštićeni svjedok prikaže kao konfliktna i osoba sklona kriminalu, tužilac je opovrgao činjenicama da je "O-1" nekoliko puta blaže kažnjavan zbog ugrožavanja javnog saobraćaja, te da je nakon velikih životnih trauma kraće vrijeme konzumirao alkohol i dva puta bio učesnik kafanske tuče, što nije razlog da se ne vjeruje njegovim iskazima.

"Ima dovoljno dokaza da Orić bude osuđen"

Janjić je rekao da zapisnik sa saslušanja "O-1" u Tužilaštvu BiH 2014. godine nije zakonit jer nije dovršen, pošto je svjedok napustio saslušanje.

Svjedok je u oba postupka objasnio da je napustio saslušanje zbog straha jer nije znao ljude kojima je davao iskaz, te njegovom nelagodom što ga saslušava neko u vjerskoj odjeći.

Tužilac je napomenuo da iz tih razloga "O-1" tada nije rekao da je Orić izvršio ubistva, a da je gotovo identične iskaze dao u oba sudska postupka.

Janjić je rekao da svjedočenje o ovim dešavanjima zaštićenom svjedoku nije bilo lako jer je govorio protiv svoje vojske i svog komandanta, a u korist Vojske Republike Srpske koja je ubila brojne članove njegove familije, među kojima su i njegova dva brata.

Svjedok: Vidio sam kako Orić ubija sudiju Ilića

Govorio je i da su ga pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ izveli sa porodicom iz BiH zbog straha za njihove živote, kako je tokom prvostepenog postupka izvršen napad na njegovog brata i majku od 70 godina, te da je u obnovljenom postupku na njegovu sestru vršen pritisak, što su Tužilaštvo BiH i Sipa evidentirali.

Prema Janjićevim riječima, svjedoku je nakon dva ranjavanja i gubitka brojnih članova porodice, posebno teško palo što je neko rekao da nije bio pripadnik takozvane Armije BiH.

Iako su emocije ovog svjedoka uvijek bile turbulentne, Janjić je naglasio da je u pogledu ključnih činjenica uvijek bio dosljedan.

NJegovi iskazi podudaraju se sa iskazima svjedoka Tužilaštva u prvostepenom postupku, pripadnika Vojske Republike Srpske, koji su u Zalazju bili u potkrovlju kuće Dragana Rakića, od kojih su neki vidjeli, a neki čuli da se predaje Slobodan Ilić.

Ovaj svjedok je ispričao da je vidio način na koji je Ilić ubijen, što se podudara sa opisom ubistva u knjizi ranijeg svjedoka Tužilaštva Ibrana Mustafića "Planirani haos".

Zaštićeni svjedok je rekao da je Orić vezanog Ilića prvo udario šakom u lice, pa nožem u vrat ili ramena, te da ga je, kada je pao, onako krvavog nastavljao udarati, nakon čega je u njega pucao iz automatske puške.

Tužilac je podsjetio da je nekoliko svjedoka odbrane tvrdilo da optuženi Orić nije učestvovao u napadu na sela Bjelovac i Kunjerac, što je Tužilaštvo opovrglo dokazima iz Haškog tribunala, gdje je lično Orić rekao da je bio u akcijama na ta sela.

CIA sakrila dokument o masakru 1.000 Srba

O akciji na Kunjerac govori se i u knjizi Fahrudina Alića "Iza zatvorenih vrata", u kojoj je autor opisao kako on sa Naserom Orićem i jedinicama iz Srebrenice učestvuju u napadu na sela Kunjerac i Bjelovac, tako da iskazi svjedoka odbrane nisu vjerodostojni.

Tužilac je rekao da je "O-1" potvrdio da je sa nelagodom, preko mase ljudi gledao kako su optuženi Orić i Muhić rafalom ubili Milutina Miloševića, kojeg je poznavao.

Janjić je podsjetio da je i svjedok Tužilaštva Kasim Mehić potvrdio da je Milošević ubijen, sahranjen pored vode i posut krečom. Miloševićeva supruga Radmila svjedočila je da joj je na njeno dozivanje supruga neko rekao "Milutin je na špediteru, za to su se pobrinuli Orić i Muhić".

I za ubistvo Mitra Savića, tužilac je rekao da je "O-1" potvrdio da su ga ubili optuženi.

Janjić smatra i da su materijalni dokazi odbrane kontradiktorni, navodeći da su prvo uveli desetine dokaza o vojnom angažmanu Orića, a kasnije samo spis u kojem je naveden njegov angažman za praćenje revizije boračkog statusa u federalnom Ministarstvu za boračka pitanja.

Tužilaštvo je prije završnih riječi dostavilo preciziranu optužnicu, u kojoj se glavna izmjena odnosi na način ubistva u Zalazju, te se navodi da je Orić, osim nožem i udarcima, i pucao na ratnog zarobljenika.

Odbrana je kao posljednji dokaz u spis uložila dopis federalnog Ministarstva boraca, kojim nastoji dokazati da Orić svojim angažmanom u ovoj instituciji nije mogao uticati na reviziju statusa svjedoka "O-1".

Orić i Muhić optuženi su da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres.

Na statusnoj konferenciji 3. septembra Apelaciono vijeće je odbilo prijedlog tužioca Miroslava Janjića da tokom obnovljenog postupka ponovo budu saslušani svi svjedoci Tužilaštva, te odlučilo da ponovo budu saslušani Radivoje Ostojić i zaštićeni svjedok "O-1".

Iznošenje završnih riječi odbrane zakazano je za 9. novembar.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE