• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud oslobodio Tokića optužbe

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić oslobođeni su danas u Osnovnom sudu u Banjaluci optužbi zbog isticanja zastave Republike BiH sa simbolom ljiljana u centru Banjaluke prije tri i po godine.

 Sud oslobodio Tokića optužbe Izvor: MONDO/ Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/ Brankica Spasenić

Prema riječima sudije Radmile Medaković osnovni razlog je što ovo krivično djelo više ne postoji u novom Krivičnom zakonu RS.

Prema optužnici na teret im se stavljalo krivično djelo izazivanje vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti. Optužnicu protiv njih je podiglo banjalučko Okružno javno tužilaštvo, a Tokić je optužen da je 22. maja 2015. godine oko 12 sati, u banjalučkoj Srpskoj ulici u neposrednoj blizini Hrama Hrista Spasitelja i zgrade Gradske uprave, a u vrijeme dok se održavao pomen za stradalih 12 banjalučkih beba, „podigao zastavu Republike BiH“. U optužnici je ranije bilo navedeno da se radilo o „ratnoj zastavi tzv. Armije BiH“, ali je ona na prethodnom ročištu precizirana, te je riječ „armija“, zamijenjena riječju „republika“.

Tokić je ranije objasnio da je zastavu raširio „povodom godišnjice prijema RBiH u UN“.

Tužilac Dijana Kukobat je ranije u završnoj riječi tvrdila da je sporna zastava predmet koji kod srpskog naroda stvara asocijaciju na „rat, stradanja i mržnju“, te da je Tokić i javno pozivao na mržnju, govoreći o „četničkoj ideologiji“ i da je „RS genocidna tvorevina“, a na šta su građani negodovali i bili vidno uznemireni.

Odbrana je tvrdila je tužilac zloupotrijebio ovlaštenja, da optužnica sadrži više netačnih navoda, kao i da su dokazi pribavljeni kršenjem Zakona o krivičnom postupku.

Tokić je danas izjavio da je ovo bio montiran proces, a da je presuda "pobjeda za zastavu sa ljiljanima".

"Moramo prihvatiti Bosnu kakva je bila hiljadama godina, gdje smo svi jednakopravni", rekao je Tokić.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Ma treba pustiti neka zastavu armije BiH istaknu na kruzne tokove na ulazu i izlazu iz Bluke kada to vec nije kaznjivo ! Najtruliji segment u drzavi su ....... fuujjjj

Banja Luka

Ma nema ovde ni drzave ni zakona ni sudstva nista samo daj kovertu sudiji i tuzilastvu i radi sta hoces e moji borci trebate ustati i gamad potrpati u buvaru

MONDO REPORTAŽE