• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakletve, konferencije i gošće iz Srbije

Autori mondo.ba Autori SRNA

Konstitutivna sjednica 10. saziva Narodne skupštine Republike Srpske biće održana u ponedjeljak u Banjaluci, na njoj će svečane zakletve položiti novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik i potpredsjednici Srpske.

 Zakletve, konferencije i gošće iz Srbije  Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

 Prva sjednica novog skupštinskog saziva zakazana je za 14.00 časova, a prije njenog održavanja u 12.00 časova novoizabranim poslanicima biće dodijeljeni sertifikati Centralne izborne komisije BiH.

Na konstitutivnoj sjednici biće izabrana Komisija za izbor i imenovanja i verifikovani mandati narodnim poslanicima, koji će položiti svečanu zakletvu.

Sjednici srpskog parlamenta, koja će početi u 14 časova, prisustvovaće i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Na predloženom dnevnom redu prve sjednice je izbor predsjednika i potpredsjednika Narodne skupštine Srpske, kao i pokretanje inicijativa za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda parlamenta BiH i za izbor delegata u Vijeću naroda Srpske.

Komotna većina u NSRS: Najavljeno do 60 poslanika

S obzirom da je krajnji rok za izbor delegata 6. decembar, parlamentrane stranke će do 28. novembra dostaviti Narodnoj skupštini Srpske liste kandidata za izbore delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeće naroda Srpske.

Konstitutivnom sjednicom predsjedavaće radno predsjedništvo, koje čine najstariji poslanik - Dane Malešević, kojem će pomagati tri najmlađa poslanika iz stranaka koje su dobile najviše poslanika u Narodnoj skupštini - Denis Šulić iz SNSD-a, Aleksandar Glavaš iz DNS-a i Davor Šešić iz SDS-a.

Čubrilović ili...?

Na sjednicu sa nerazjašnjenim stvarima u stranci dolaze poslanici Srpske demokratske stranke i Demokratskog narodnog saveza, partija koje su nakon izbora podijeljene po liniji podrške SNSD-u i Miloradu Dodiku.

Kao što je poznato Dodik je prije nekoliko dana rekao da će dosadašnji predsjednik NSRS, Nedeljko Čubrilović i dalje obavljati tu funkciju, dok predsjednik DNS-a, Marko Pavić, predlaže da umjesto Čubrilovića parlamentarni čekić zaduži Duško Ivić.

Partijski čvorovi rasplešće se i sutra, ali i kada se u narednom periodu bude fomirala Vlada Republike Srpske i tada će se prebrojati ko je na čijoj strani.

Stanivuković pred novinarima, a i novinari traže podršku

Prije sjednice u 10.00 časova ispred Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je konferencija za novinare novoizabranog poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draška Stanivukovića. 

Pretpostavka je da će Stanivuković zvanično saopštiti na koji način će učestvovati u radu Parlamenta, s obzirom da je nakon izbora na skupu ''Pravde za Davida'' na Trgu Krajine rekao da će se odreći mandata, što je kasnije demantovao.

Konferenciju za novinare ispred zgrade Narodne skupštine Republike Srpske imaće i sami novinari, a u vezi sa daljim aktivnostima na izmjeni Krivičnog zakonika Republike Srpske.

"U narednom periodu Klub novinara Banjaluka će zatražiti podršku novog saziva Narodne skupštine i nove Vlade da se u Krivični zakonik uvede odrednica da je napad na novinara i druge medijske radnike u obavljanju dužnosti napad na službeno lice. Ta inicijativa Kluba novinara odbačena je prošle godine prilikom usvajanja Krivičnog zakonika, a nedavni pokušaj ubistva kolege Vladimira Kovačevića, koji još nije do kraja rasvijetljen, dokaz je da je neophodno uvrstiti tu izmjenu", saopšteno je iz Kluba novinara.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE