• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Republika Srpska dobila predsjednicu

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Predsjednica RS Željka Cvijanović i potpredsjednici Ramiz Salkić i Josip Jerković, položili su danas zakletve u Narodnoj skupštini RS.

 Željka Cvijanović položila zakletvu Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"U proteklom periodu sam se nebrojeno puta obraćala u ovom visokom domu, ali danas to čini posebnu čast i odgovornost. Izbor za predsjednicu RS doživljavam kao priznanje za sve što sam sa kolegama činila kada su prijetili brojni izazovi. Razumjela sam i tada, a i sada, da su jake institucije najbolja garancija opstanka RS, ali i izvršavanja obaveza prema građanima", rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da će u naredene četiri godine mandata institucije i nosioci vlasti sigurno nailaziti na prepreke i probleme, te da je zato važno da institucije RS, na čelu sa budućim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, tijesno sarađuju.

"Iako su neki priželjkivali, pa čak i radili na destabilizaciji, građani su i na ovim izborima poručili da je RS iznad svega i na prvom mjestu", dodala je Cvijanović.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Rekla je da njena osnovna ideja u radu ostaje ista kao i ona kojom se rukovodila kao premijerka RS, a to je „jaka, stabilna i prosperitetna RS“.

"Republika  koja ima jasno artikulisan politički stav i ne plaši se da ga iznese. To je republika koja će nastaviti da se razvija i gradi. To je republika koja je poštovana spolja i iznutra, koja gradi partnerstvo sa drugima, gradi mosotove, čak i onda kada se čini da su razlike nepremostive", istakla je Cvijanović.

Ocijenila je da ako su u RS razjedinjeni ili njene institucije slabe, ništa se neće postići.

Najavila je da će sutra, prvog radnog dana u Palati Republike, imenovati mandatara za sastav Vlade RS.

"RS svima u BiH i izvan nje, pruža ruku saradnje, ali nećemo dozvoliti urušavanje njene autonomije i nadležnosti", kazala je Cvijanović.

Ona je istakla da tokom svog mandata planira akciju sa mladim ljudima „Srpska društvo u pokretu“.

"Treba nam više akcije i mobilnosti, čvršće veze sa dijasporom i planiram da se više angažujem i na tom planu", rekla je ona.

Navela je i da je RS za evropski put, ali ne prihvata da se ovaj proces zloupotrebljava i neutrališu institucije RS.

"RS nastavlja da bude neizostavan partner u ovom procesu, ali se svi unutar BiH moraju kretati u okviru svojih nadležnosti", dodala je.

Ona je objasnila i da je „Ruska federacija dokazani prijatelj RS“, kao i da se razvijaju sve bolji odnosi sa Kinom.

 "Naš odnos prema SAD je otvoren i pozitivan. U RS je pozdravljen stav predsjednika SAD Donalda Trampa o nemiješanju u unutrašnje stvari drugih država. Sa SAD RS dijeli mnoge zajedničke vrijednosti, uključujući i borbu protiv terorizma kojem smo svi, diretkno ili indirektno, izloženi. Žalimo zbog propuštenih mogućnosti u prošlosti da naše razumijevanje bude i bolje i vjerujem da to može da se desi u budućnosti onda kad nametnuti stereotipi ustupe mjesto jednom racionalnijem i objektivnijem pristupu", istakla je Cvijanović.

Rekla je i da je pitanje pristupa NATO-u osjetljivo, te da RS po tom pitanju prati Srbiju.

Počelo konstituisanje Narodne skupštine RS (FOTO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE