• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjet ministara: Hitno ukinuti takse!

Autor SRNA

Savjet ministara zatražio je danas od (samoproglašenog) Kosova da hitno ukine takse na robu iz BiH, jer su u suprotnosti sa CEFTA sporazumom.

Na sjednici je zaključeno da Evropska komisija treba hitno da se uključi u rješavanje ovog problema i da BiH, za sada, neće razmatrati mogućnost uvođenja kontramjera, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara je razmotrio informaciju o uvođenju carina za uvoz proizvoda iz BiH na samoproglašeno Kosovo.

Vlada /samoproglašenog/ Kosova donijela je odluku o uvođenju carina od 100 odsto na proizvode iz BiH i centralne Srbije, ali BiH nije o tome zvanično obaviještena, nego je odluka objavljena na veb stranici nadležnog kosovskog ministarstva, podsjeća se u saopštenju.

Savjet ministara donio je na današnjoj sjednici odluku o ponavljanju količina tarifnih kvota u 2018. godini koje se odnose na uvoz sirovog šećera od šećerne trske za rafinisanje.

Savjet ministara je, u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi, izašao u susret zahtjevima domaćeg proizvođača, jer su količine tarifnih kvota za repromaterijale, koji se ne mogu nabaviti po prihvatljivim cijenama na domaćem tržištu, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, sredinom septembra iskorištene više od 50 odsto.

Sva nabavljena roba u okviru uvoznih kvota podliježe strogom carinskom nadzoru krajnje upotrebe.

Savjet ministara donio je odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za sljedeću godinu.

Donošenjem ove odluke kvalitetnije se zadovoljavaju potrebe tržišta rada u BiH, a da pri tom nije ugrožena ponuda domaće radne snage, te se obezbjeđuje veća kontrola tržišta rada i smanjenje rada na crno, navedeno je u saopštenju.

Ukupna godišnja kvota radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u BiH u 2019. godini iznosi 1.570, od čega se na Federaciju BiH odnosi 880, Republiku Srpsku 600 i Brčko distrikt 90 radnih dozvola.

Uvažavajući stanje na tržištu rada u BiH, za 2019. godinu se neće određivati kvote za sezonsko zapošljavanje.

Broj radnih dozvola koje se mogu izdati za produženje već izdatih radnih dozvola iznosi 975, od toga za Federaciju BiH 535, za Republiku Srpsku 400 i za Brčko distrikt 40.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE