• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Fokus na realni sektor, povećanje plata..."

Autor SRNA

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će pažnja nove vlade biti usmjerena na realni sektor, povećanje plata, ali i očuvanje institucija Srpske.

"Zadovoljan sam što su se na konsultacije odazvale sve parlamentarne političke partije. Razmotriću sve njihove prijedloge, ali je sigurno da ću težiti kvalitetu", rekao je novinarima Višković nakon obavljenih konsultacija sa predstavnicima SDS-a, koalicije "Zajedno za BiH", PDP-a i nezavisnim poslanicima u Narodnoj skupštini Srpske.

On je istakao da će insistirati na rezultatima i kvalitetu rada svih koji budu nosioci funkcija.

Prema njegovim riječima, pažnja nove vlade biće usmjerena i na povećavanje zaposlenosti i rješavanje pitanja važnih za građane Republike Srpske.

"Od većine političkih partija dobili smo uvjeravanja da odobravaju ovakav pristup rada i da će sve pratiti. To su rekli i opozicionari koji su iznosili svoja programska viđenja, a neki su se izjasnili da će biti konstruktivni i predlagati rješenja za koja budu smatrali da će poboljšati standard naših građana", naveo je Višković i napomenuo da će propagirati stručnost i odgovornost.

On je naglasio da ne želi biti premijer koji će trčati za nečijim idejama.

"Ukoliko neko bude nama svakodnevno nametao teme i očekivao da ću za tim ići, odmah ću reći da od toga nema ništa. Ovdje se jasno zna ko je pozicija, ko opozicija, ali ako nečiji stav ima realne osnove onda može biti prihvaćen", rekao je Višković.

Mandatar je napomenuo da je svjestan da će od političkih partija dobiti imena budućih ministara, ali da u ovom momentu ne može o svima da ima mišljenje o stručnim, moralnim i ljudskim kvalitetima.

"Daćemo im priliku, ali to ne znači da je neko sebi zagarantovao ostanak na funkciji naredne četiri godine. Ostanak će biti vrednovan rezultatima rada i na tome ću insistirati. Ako je određeni resor pripao političkoj partiji, insistiraću, ako budem nezadovoljan, da mijenja svog čovjeka. Mogu dozvoliti ovo jednom ili dva puta, nakog čega ću oduzeti resor toj političkoj partiji i reći da nemaju kvalitetan kadar", najavio je Višković.

On je izrazio nadu da će raditi na najbolji način na dobrobit svih građana Republike Srpske i ponovio da će Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica biti ukinuto, a Ministarstvo energetike, industrije i rudarstva biti razdvojeno na dva resora, kao i nekih drugih tehničkih pitanja.

"Imamo ozbiljnu namjeru da Vlada što više bude servis naših građana. Sve što budemo radili biće transparentno i da naši dokumenti budu u elektronskoj formi", zaključio je Višković.

SDS NEĆE PODRŽATI IZBOR VLADE SRPSKE

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je danas u Banjaluci da ova politička partija neće podržati izbor nove vlade Republike Srpske, ali će u njenom radu podržati sva rješenja koja budu u interesu građana.

"Mandatar za sastav nove vlade Radovan Višković ima dosta lijepih ideja, ali je pitanje kako će ih sprovoditi u djelo. Na bazi dosadašnjeg rada Vlade i politike kontinuiteta koja Srpsku nije odvela u dobrom pravcu, Glavni odbor SDS-a je odlučio da djelujemo u opiziciji i jasno je da ćemo se na takav način postaviti i prilikom izbora vlade", rekao je novinarima Govedarica nakon konsultacija sa Viškovićem.

On je istakao da je u Srpskoj neophodna reforma poreske politike i redefinišu paarafiskalni nameti.

"Budući predsjednik Vlade nas je informisao da je urađen registar ovih nameta i da će biti urađena informacija i analiza o potrebi svih parafiskalnih nameta, što je dobro", dodao je Govedarica.

On kaže da je loša politika zaduživanja u Srpske, što mora biti promijenjeno.

"Na sastanku je razgovarano i o javnim preduzećima. Očekujemo stručnost i odgovornost, što znači da ova preduzeća ne mogu da vode ljudi koji prave gubitke u poslovanjima", rekao je Govedarica i dodao da će sa pažnjom posmatrati rad nove vlade u prvih stotinu dana.

On je naglasio da će srpske stranke u Narodnoj skupštini podržati srpskog člana Predsjedništva BiH prilikom upotrebe mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

CRNADAK: BIĆEMO OPOZICIJA

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak izjavio je da će ova stranka biti oštra, ali poštena opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske koja neće ići ispod donje linije političke kulture, ali će argumentovano predstavljati svoje stavove, ideje, zakone i inicijative.

Nakon konsultacija mandatara za sastav nove vlade Republike Srpske Radovana Viškovića sa predstavnicima PDP-a, Crnadak je rekao da neće podržati Vladu, iako je, kako kaže, Višković dao neke dobre ideje koje će biti teško sprovesti jer će njegova vlada biti vlada kontinuiteta politika koje su bile loše.

"Bojim se da je nerealno očekivati da, kada imate takvu postavku, dođe nešto baš dobro", smatra Crnadak.

On je dodao da PDP traži da se dođe do novog izbornog zakona, da se zauzme snažniji stav prema potrebi da se hitno riješi ubistvo Davida Dragičevića, kao i druga neriješena ubistva u Srpskoj, te da u narednom periodu Radio-televizija Republike Srpske bude servis građana.

ZAJEDNO ZA BIH: PAŽNJA VLADE NA REALNOM SEKTORU

Predstavnik koalicije "Zajedno za BiH" Edin Ramić izjavio je danas u Banjaluci da je značajno što će pažnja nove vlade Republike Srpske biti usmjerena na realni sektor i zapošljavanje, a s ciljem unapređenja standarda građana.

Ramić je nakon konsultacija sa mandatarom za sastav nove vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem rekao novinarima da su razgovarali o politikama koje nova vlada želi da sprovede i ostalim značajnim pitanjima.

"Nismo razgovarali o ministarskim pozicijama, jer vjerujem da bi bilo malo i 30 ministarstva u odnosu na političke subjekte koji su zainteresovani da budu u vladajućoj većini", dodao je Ramić.

On je istakao da je na konsultacijama bilo riječi i o problemima sa kojima se suočava povratnička populacija.

"SDA, iz koje dolazim, će ovdje eventualno dogovoriti saradnju sa SNSD-om, ali i na nivou BiH. Nismo bili u prilici da razgovaramo o modelitetima saradnje, osim generalnog opredjeljenja da želimo da radimo zajedno na doborbit građana. Uz ovo mislim i da bi logična saradnja na nivou BiH bila i sa HDZ-om BiH", rekao je Ramić.

Konsultacije mandatara Radovana Viškovića o sastavu nove vlade počele su juče.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE