• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlazeći Savjet ministara zapošljava službenike

Autor SRNA

U posljednjih nekoliko nedjelja sve su češći novi konkursi na internet stranici Agencije za državnu službu BiH i to za prijem rukovodećih državnih službenika u ministarstvima Savjeta ministara, a trenutno ih je 12 otvorenih i 31 u

Ministarstvo civilnih poslova, na čelu sa Adilom Osmanovićem, ponovo internim oglasom prima rukovodećeg službenika, odnosno pomoćnika ministra za sport, a nedavno je i sekretar Ministarstva postavljen kroz interne procedure bez javnog konkursa.

Iz Centara civilnih inicijativa (CCI) tada su upozorili da to predstavlja potpuno odsustvo transparentnosti u popunjavanju radnih mjesta u državnoj službi, a izvori iz Savjeta ministara tvrde da ovih dana neki odlazeći ministri vrše snažan pritisak na ADS da se zaposle kadrovi po njihovj želji.

Tako je prije nekoliko dana ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić pokušavao da isposluje da stranačke kadrove imenuje u Direkciju za civilno vazduhoplovstvo u Banjaluci, a ima određene zahtjeve i prema rukovodstvu Agencije za policijsku podršku BiH.

Popunjavanje radnih mjesta uoči dolaska novog saziva Savjeta ministra u ovom mandatu je eskaliralo jer je riječ o stranačkoj raspodjeli najvažnijih rukovodećih pozicija koje su se popunjavale i prije isteka mandata prethodnika, kao što je bio slučaj sa imenovanjem generalnog sekretara Predsjedništva BiH Zorana Đerića.

Nacionalna struktura u većini ministarstava je narušena uglavnom na štetu Srba, pa od devet sekretara ministarstava u Savjetu ministara samo je sekretar Ministarstva finansija i trezora BiH Sanja Jokić imenovana na javnom konkursu u prošlom mandatu.

Prije nekoliko dana dva mjesta sekretara iz reda Srba popunjena su internim konkursom i ličnim izborom ministara iz SDA - Adila Osmanovića i Semihe Borovac kada su imenovane Biljana Čamur-Veselinović u Ministarstvu civilnih poslova i Nina Pilavdžić Mišković u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Mjesta sekretara ministarstava nemaju ograničen mandat, kao ni mjesta pomoćnika ministara, a u ovom manadatu uvedena je nova praksa internog popunjavanja mjesta na ovim pozicijama zbog čega je bilo negodovanja u samom Savjetu ministara poput zahtjeva ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande da se ova mjesta popunjavaju javnim konkursom.

Nakon što Osmanović nije udovoljio Bevandinim dopisima pa je imenovan sekretar u internoj proceduri, sada se imenuje i pomoćnik ministra za sport.

Srna je ranije pisala da je Sud BiH poništio konkurs za izbor predstavnika BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, a da je DŽenan Salčin vršilac dužnosti direktora Agencije za javne nabavke već skoro dvije godine, što je grubo kršenje zakona, posebno što on nema tri godine iskustva na rukovodećim pozicijama pa ne bi ni ispunio uslove konkursa.

U ovom mandatu Savjeta ministara BiH mijenjali su se uslovi za sistematizacije radnih mjesta, skraćivao broj potrebnih godina iskustva na istim, sličnim ili rukovodećim pozicijama samo kako bi se imenovali stranački kadrovi, čime je dodatno narušena kompetencija zaposlenih u institucijama BiH.

Ni zakonsko ograničenje zapošljavanja bez saglasnosti Savjeta ministara nije spriječilo gomilanje administracije jer su po stranačkim dogovorima ove saglasnosti i davane, uglavnom na zatvorenom dijelu sjednica i bez najava na dnevnom redu. 

ŠAROVIĆ, MEKTIĆ I CRNADAK UBRZANO ZAPOŠLJAVAJU SVOJE ROĐAKE I SARADNIKE

Član Predsjedništva SNSD-a i izabrani poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da nije iznenađen negativnim reakcijama ministara iz SDS-a i PDP-a u Savjetu ministara Mirka Šarovića, Igora Crnatka i Dragana Mektića na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da podnesu ostavke.

"Svaki dan koji ti ljudi provedu na poziciji ministara znači štetu za Republiku Srpsku, a za njih ličnu korist i priliku da u tehničkom mandatu zaposle još kojeg rođaka, saradnika ili stranačkog poslušnika", istakao je Košarac u izjavi za Srnu.

On je upozorio da su pomenuti ministri, posebno nakon izbornog poraza SDS-a i PDP-a na opštim izborima, pokrenuli proces ubrzanog zapošljavanja stranački podobnih kadrova u zajedničke institucije BiH.

"Javnost treba da zna da je u posljednjih nekoliko mjeseci odlazeća vlast u zajedničke institucije BiH zaposlila na desetine stranačkih poslušnika. U tom procesu, koji je još u toku, prednjače upravo SDS i PDP, kao i pomenuti ministri iz te dvije stranke. Pozivam ih da prestanu da rade to što rade", naglasio je Košarac.

On je dodao da se "Dodikov poziv odnosi na funkcionere takozvanog Saveza za promjene, koji su u protekle četiri godine imenovani na rukovodeće pozicije u Sarajevu, a ne na sve Srbe zaposlene u zajedničkim institucijama BiH".

"To je prljava medijska propaganda SDS-a i PDP-a. Biće smijenjeni stranački postavljeni funkcioneri u zajedničkim institucijama u Sarajevu, posebno oni od kojih Republika Srpska nikada nije imala nikakvu korist, već samo štetu, i političku i ekonomsku", poručio je Košarac.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE