• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Frka zbog zastave RS u Predsjedništvu BiH (FOTO)

Autor mondo.ba

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik ispunio je predizborno obećanje i u svom kabinetu i svečanom salonu postavio zastavu Srpske. Komšić i Džaferović oštro reagovali, najavljuje "pravne radnje."

 Frka zbog zastave RS u Predsjedništvu BiH (FOTO) Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

Dodik je primio novoimenovanog ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića i tom prilikom je prvi put u Predsjedništvu BiH istaknuta i zastava Republike Srpske, pišu domaći mediji.

Sarajevski portal Klix je prenio da je Dodik, ipak, iznio zastavu RS u svečani salon Predsedništva BiH, gde je primio ambasadora Srbije. Reč je o prvom sastanku Dodika sa nekim stranim ambasadorom u zgradi Predsedništva BiH. 

Dodik je Đorđevića, kako se navodi, primio pod zastavama Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Republike Srbije. 

"Klix" navodi da je riječ o presedanu s obzirom na to da je bivši član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić primao akreditivna pisma iskljucivo pod zastavom države BiH, dok je zastavu Srpske držao u svom kabinetu.

KRITIKE KOMŠIĆA I DŽAFEROVIĆA

Ovak Dodikov potez su kritikovali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

"Isticanje bilo koje druge zastave iz BiH zajedno sa zastavom BiH prilikom zvaničnih međunarodnih posjeta na kojima Bosna i Hercegovina učestvuje ili je predstavljena, direktno je kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine", piše u zajedničkom saopštenju Komšića i Džaferovića, prenosi Klix.ba.

Njih dvojica zatražili su da se o tom događaju napravi službena bilješka, nakon čega će biti podnijete pravne radnje pred nadležnim institucijama.

"Današnjim postupkom, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je oskrnavio ceremoniju predaje akreditivnih pisama i narušio međunarodni ugled Predsjedništva Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.

U obrazloženju oni navode da je Dodik akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora u Bosni i Hercegovini primio u ime Predsjedništva, čime je prekršen je član 5. stav 2. Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.

Kako su rekli, Dodik i njegov kabinet su "svjesno ignorisali" upozorenja Službe za protokol Predsedništva BIH prema kome nije dopušteno isticanje zastave RS zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine prilikom ceremonije predaje akreditivnih pisama.

DODIK: GDJE GOD SAM JA TU JE I ZASTAVA RS

Milorad Dodik kazao je danas u Istočnom Sarajevu da će tražiti da Predsjedništvo djeluje po Ustavu, te da će to biti suština njegovog političkog rada, pišu Nezavisne.

“Član tri Ustava kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda. Mi iz RS nikad nismo pristali da visoki predstavnik mijenja taj član. Moja politika će biti politika čistog računa. Mi smatramo i tumačimo da je RS dala teritoriju i određene nadležnosti BiH”, rekao je Dodik.

Kazao je da su visoki predstavnici uporno kršili sporazum i vršili političko nasilje nad Srbima.

“Želim da naglasim da je visoki predstavnik uveden aneksom 10. Sve što su visoki predstavnici uradili je to što su kršili sporazum i nametali ustavna rješenja. RS je izdržala nalet međunarodnog faktora. Oni su uvijek radili u korist Bošnjaka”, istakao je.

Ponovio je da je on za potpuni suverenetit BiH.

“BiH je zbog takvih stvari napravila patuljastu privredu koja ne može da se razvija. Tražiću da se zaštiti privredni ambijent u BiH, kao i u drugim zemljama. Predhodne elite nisu bile spremne da štite privredu BiH. Hrvatska stimuliše poljoprivredu pet puta više nego BiH svoju privredu i zato je roba iz Njemačke konkurentna. Ovo što do sada činimo je monopol koji su stranci uspostavili ovdje”, rekao je Dodik.

Rekao je da BiH u EU izvozi u skladu sa onim što je odlučila EU a oni uvoze koliko žele.

“Odluka Bošnjaka da od Savjeta ministara naprave Vladu dijelom je prošla. Ali moraju shvatiti da je Savjet ministara samo pomoćni organ. Nemaju moju podršku, ni podršku RS. Kao član Predsjedništva nemam namjeru da pređem preko toga da su slali lažne informacije o paravojnim formacijama u RS”, naglasio je Dodik.

Dodik je kazao da, u ovom trenutku, misli da i njega kao srpskog člana Predsjedništva promatraju kao problem.

“Na nivou BiH ima više od 23.000 zaposlenih službenika. To je ogroman balans, i Srba i Bošnjaka i Hrvata u oba entiteta. To se mora veoma brzo pokušati dovesti u okvir reformske agende. Namjeravam da od ponedjeljka obavim konsultacije sa druga dva člana Predsjedništva, kako bismo utvrdili dnevni red prve sjednice Predsjedništva”, rekao je on.

Kazao je da će zastava RS morati biti postavljena gdje god on sjedi.

“Zastavu BiH nametnuo je visoki predstavnik i ona nije prihvaćena od strane RS. Ispada da srpski član Predsjedništva radi pod zastavom BiH i FBiH. Ne sporim da se istakne zastava BiH, ali mora da bude i zastava koja predstavlja srpski narod. Neću da budem figura”, istakao je Dodik.

Govoreći o proizvodnji u BiH, Dodik je rekao da će predložiti u Predsjedništvu da nađu osnova kako bismo mogli podsticati našu proizvodnju.

“U ovom trenutku su veoma traženi proizvodi od drveta, a mi dozvoljavamo da naši privrednici nemaju sirovinu. Mi smo dozvolili izvoz ozbiljne količine trupaca u svoju i druge zemlje. Tražiću da se odmah donese odluka o obustavi izvoza trupaca”, rekao je Dodik.

Dodik je predložio da se utvrdi čitav niz monetarnih mjera kako bi se poboljšao ekonomski rast.

"Čitao sam da su sredstva Centralne banke preko šest milijardi maraka deponovanih u Dojče bank. A mi moramo da jurimo po Evropi i nikad nismo mogli dobiti ni kamatu od četiri odsto. Ne trebamo razvijati Njemačku. Mislim da je sigurno da Centralna banka investira novac u obnovu entiteta a ne da jača privredu Njemačke. Spreman sam da okupim stručnjake oba entiteta da vidimo kakvo ćemo monetarnu politiku voditi".

Dodik je govorio i o pozivu da srpski kadrovi u zajedničkim institucijama podnesu ostavke.

"Svi zaposleni Srbi dobili su poslove koje obezbjeđuje RS. Ja sam dobio mandat da napravim jednu drugu reprezentaciju RS i Srpskog naroda. Dobio sam podršku da vratim dostojanstvo. Biću uporan u traženju da se predstavnici srpskog naroda koji dobiju posao budu odgovorni prema Srbima i srpskom narodu. Moraju se poštovati odluke Vlade RS i parlamenta. Nećemo ništa raditi na štetu Bošnjaka".

Dodik je rekao da smatra da bi trebalo što prije da se formira Savjet ministara "ako hoćemo da BiH krene naprijed".

"Ova BiH se pokazala neuspješnom, hajde da probamo dogovoriti nešto što funkcioniše. A toga nema bez dva entiteta i tri naroda".

On je rekao da je visoki predstavnik nametnuo 540 odluka.

"Ako je bio ispravan model koji je gurala međunarodna zajednica zašto ta BiH danas nije uspješna. Hajde da ne bude propala, vratimo je na Dejton. Kakva priča o građanima, mada ja u apstraktnom smislu poštujem građane", rekao je Dodik.

Što se tiče odluke Kosova da povećaju carine za 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, Dodik je reako da p toj odluci nisu razgovarali.

"Mi nismo razgovarali o odluci Kosova. Isti su ušli i bili za sve, a sad sporazum krši Priština. Mogu samo reći da BiH neće priznati Kosovo. Evropa treba da izopšti Kosovo, a ovo je poruka i nama da možemo da se ponašamo kako hoćemo. Tražiću od organa BiH da mi predlože mjere koje bi mogli preduzeti. Regionalna saradnja je dobra, ali neke stvari ne mogu da prođu". rekao je on.

Zahvalio se svima koji su uputili čestitke za konstituisanje Predsjedništva, te je dodao da želi da što prije imaju kontakt sa svima, posebno sa predstavnicima EU.

Govoreći o Danu državnosti BiH, koji RS ne obilježava, Dodik je rekao da i Srpskoj osporavaju 9. januar.

“To je ZAVNOBiH, a samo nekoliko dana poslije bio je AVNOJ i mislim da nije u redu da neko osporava 29. a hoće da obilježava 25. novembar. Mi smo godinama proslavljali 9, januar i svi su dolazili. I onda je bošnjački član predsjedništva uputio apelaciju da se ukine 9. januar. Mi ćemo ga i dalje slaviti”, kategoričan je Dodik.

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jj

Tako treba pravi srbin da radi.

MILOŠ

SVA SREĆA ODE IVANIĆ A DOĐE DODIK A S NJIM NEMA ŠALE

Napred Milorade bekrijo.

@MILOŠ Samo gas

MONDO REPORTAŽE