• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković: Neće biti zaštićenih od smjena

Autor mondo.ba

Mandatar za sastav Vlade RS Radovan Višković kazao je danas, po okončanju konsultacija sa svim stranaka, socijalnim partnerima i udruženjima od značaja, da već postoje "vizure i konture" kako će izgledati nova Vlada RS.

Međutim, nije želio da govori o konkretnim imenima budućih ministara. Podvukao je i da na osnovu izbornih rezultata, svako može da preračuna svoju kvotu, ali da će se još razgovarati oko resora i ministarskih fotelja.

"Svi bi željeli da imaju srpska ministarstva, ali mora se ispoštovati ustavna kategorija 8+5+3 i naši koalicioni partneri moraju voditi računa o toj kvoti", kazao je Višković.

Rekao je da će se o imenima ministara izjasniti poslije sjednice Narodne skupštine RS koja bi trebala biti 4. i 5. decembra, jer je 6. decembar rok za formiranje Vijeća naroda RS.

"Stranke mi nisu dostavile kanidate za svoje resore. Čak se ni ja nisam izjasnio šta ću od kojih resora dati kome od političkih subjekata. Tažiću stručne i kvalifkovane kadrove za resor koji im bude pripao. Ovo je vlada koja neće biti zaštićena od smjena", istakao je Višković.

Dodao je i da "ne zna koliko će uspjeti" u svojim naumima, jer ne zavisi sve od njega, nego od "mnogo okolnosti".

Višković je naglasio i da očekuje da DNS na čelu sa Markom Pavićem bude i dalje partner u Vladi RS.

On je konsultacije završio poslije četiri dana razgovora sa raznim partnerima.

Da li treba dati šansu mladim ministrima?

Podsjetio je da će Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica preći na nivo sekretarijata.

"Neka udruženja su se obratila dopisima u vezi sa pričom koja se pogrešno tumači, da se ukida ovo ministarstvo. Mi ništa ne ukidamo nego ono jednostavno ide u drugu organizacionu formu. Zadržaće sve nadležnosti i poslove u punom kapacitetu", dodao je Višković.

Podsjetio je i da će Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva biti podijeljeno na dva - privrede i preduzetništva, te energetike i rudarstva. Takođe, visoko obrazovanje će preći u resor nauke i tehonolškog razvoja, a "kozmetičke izmjene" pretrpiće Ministarstvo za ekonomske odnose.

Višković je podvukao je da će nova Vlada biti usmjerena u pravcu stručnosti i odgovornosti.

"Neću gledati ko dolazi iz koje političke opcije nego da je kvalifikovan, stručan i izvršava zadatke. Ispred mene i mog kabineta treba da stoje rad i rezultati, a obećanja su u sferi politike. Neću olako davati obećanja. Ne polazim o toga da su predsjednik i ministri najpametniji i ne treba da izađu iz ovih zidova. Naprotiv, pristao sam da se čuje što više mišljenja kako bi stvorili najbolja rješenja", rekao je Višković.

Najavio je da će prije Nove godine biti usvojen budžet za 2019. i ekonomska politika, kao i mogućnost smanjenja direktnih poreza.

B.S.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE