• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Bijeli hljeb" za 15 odlazećih iz NSRS

Autor mondo.ba

Ukupno 15 poslanika prošlog saziva Narodne skupštine Republike Srpske zatražilo je isplatu naknade poznate kao ''bijeli hljeb''.

 Bijeli hljeb NSRS poslanici Izvor: Mondo/Željko Svitlica
Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Zahtjev Administrativnoj komisiju za ''bijeli hljeb'' podnijelo je 15 poslanika, u skladu sa članom 35. Zakona o radnim odnosima u državnim organima.

''Bijeli hljeb'' za poslanike NSRS znači da imaju pravo na poslaničku platu pola godine nakon isteka mandata. Plata je u visini 2.580 KM.

Ako je poslanik bio šef kluba poslanika ovaj iznos je veći za 383 KM, a ako je zamjenik šefa kluba poslanika - 128 KM. Ukoliko je poslanik bio predsjednik radnog tijela plata je veća za 255 KM.

Ovu privilegiju zatražilo je petoro bivših poslanika Saveza nezavisnih socijal demokrata (Vesna Jungić, Snježana Kelečević, Bojan Vidić i Jasna Lukić), troje iz Partije demokratskog progresa (Adam Šukalo, Cvijetin Vilotić i Miroslav Brčkalo), isto toliko iz Kluba Domovina (Nedim Čivić, Ivana Lovrić i Mihnet Okić), dva iz Narodnog demokratskog pokreta (Zdravko Krsmanović, Zorka Andrić) i po jedan iz Napredne Srpske (Goran Đorđić) i Socijalističke partije (Dragan Ristić).

Adam Šukalo je na pres konferenciji sa kolegom Draškom Stanivukovićem uoči konstitutivne sjednice NSRS rekao da će novac koji dobija na ovaj način "vratiti narodu", tako što će ga donirati. Danas je na društvenim mrežama pojasnio zašto je zatražio ''bijelo hljeb''.

"Da ne bude dileme, ja ću već prvu decembarsku naknadu kad ona bude odobrena i isplaćena donirati i javno objaviti u koje svrhe. Ovim činom završavam svoj politički angažman u ovom nakaradnom i trulom sistemu", napisao je Šukalo.

Poslanici koji hoće ''bijeli hljeb'' moraju ispunjavati uslov da se ne vraćaju na funkciju, nemaju penziju ili posao, a isplata prestaje ako se u tom periodu zaposle ili penzionišu, što se u nekim slučajevima nije striktno poštovalo.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE