• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Pravosuđe BiH izgubilo svaki smisao''

Autor SRNA

Oštre reakcije iz Republike Srpske povodom oslobađajuće presude Naseoru Oriću u Sudu i Tužilaštvu BiH,

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da Narodna skupština Republike Srpske zbog oslobađajuće presude Naseru Oriću treba što prije da stav van snage nametnute odluke visokog predstavnika o formiranju Tužilaštva i Suda BiH.

Predstavnici boračkih i organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice i Bratunca, te Saveza logoraša regije Birač prisustvovali su izricanju presude Naseru Oriću u Sudu BiH, nakon koje su pokazali transparent sa natpisom "Sud BiH = Naser Orić" iskazavši svoje mišljenje o svemu što taj sud radi.

"Oslobađajuća presuda Naseru Oriću pred Alelacionim vijećem Suda BiH je definitivno kraj vjere i očekivanja da će nametnuto Tužilaštvo i Sud BiH presuđivati isključivo po odredbama zakona, a ne po političkim uticajima i pritiscima", rekao je Mitrović Srni. 

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić rekao je Srni, nakon oslobađajuće presude komandantu takozvane Armije BiH Naseru Oriću pred Apelacionim vijećem suda BiH, da Srpska treba da prestane da finansira institucije pravosuđa na nivou BiH.

"Ovakva presuda je dokaz da u BiH ne postoji Sud, pravosuđe niti pravda za Srbe i da je to sve postalo potpuno besmisleno", rekao je Savčić i dodao da oslobađajuća presuda Oriću predstavlja vrhunac nepravde i poniženja za srpski narod i Srbe ubijene tokom rata u BiH. 

On je ocijenio da je krajnje neprihvatljivo da pravosuđe BiH oslobađa Nasera Orića za ratne zločine nad Srbima, iako je u Podrinju ubijeno oko 3.000 Srba za šta postoje brojni dokazi i izjave svjedoka. 

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da oslobađajuća presuda ratnom komandantu takozvane Armije BiH Naseru Oriću samo potvrđuje da u Sudu i Tužilaštvu BiH nema pravde, već da u ovim institucijam vlada politika, zbog čega treba da ih napuste srpski predstavnici.

"Pošto je visoki predstavnik ranije nametnuo Zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH, neka takvo pravosuđe vodi sebi, a srpski predstavnici treba da napuste sve institucije pravosuđa na nivou BiH", rekao je Dukić Srni. 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da oslobađajuća presuda ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću predstavlja potpuni krah pravosudnog sistema BiH koji do temelja ruši proces pomirenja naroda i izgradnje demokratskog društva i vladavine prava.

Čubrilović je najoštrije osudio oslobađajuću presudu koju je Oriću danas izrekao Sud BiH, te istakao da je to nastavak selektivnog, politički obojenog, neobjektivnog i nepravednog rada najviših pravosudnih institucija BiH, saopšteno je iz Narodne skupštine.

 "To je još jedna u nizu brojnih presuda pravosuđa BiH koja ruši pravdu, istinu i pomirenje u ovoj zemlji. Sud BiH nastavio je praksu ignorisanja zločina počinjenih nad Srbima u proteklom ratu u predmetima u kojima brojni materijalni dokazi i izjave svjedoka potvrđu sva zvjerstva i strašne zločine počinjene nad srpskim civilima i vojnicima", naveo je Čubrilović. 

On je istakao da je drugostepena presuda Oriću zacementirala istinu da pravosuđe BiH sudi isključivo pod uticajem politike, uprkos obavezujućim međunarodnim deklaracijama o profesionalnom i pravičnom sudskom postupku i decenijskim bolnim apelima i vapajima porodica srpskih žrtava da konačno bude utvrđena istina o stradanju njihovih najmilijih i da odgovorni za zločine budu adekvatno kažnjeni. 

"Ovo je uvreda za više od tri hiljade srpskih žrtava iz regije Birač. Spaljena srpska sela, ubijeni civili na kućnom pragu, krvavi pir bošnjačke vojske u selu Kravica na Božić 1993. godine i brojni drugi zločini nad Srbima na području Bratunca i Srebrenice očito ne zanimaju ljude u pravosuđu BiH koji ovakvim presudama ruše i najmanje zrno povjerenja u ovoj zemlji", istakao je Čubrilović. 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je Srni da je Sud BiH oslobađajući ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića danas pokazao nepoštovanje prema srpskim žrtvama, ali da ne iznenađuje takav postupak, s obzirom na selektivnu pravdu u BiH.

Savanović je rekao da je pogažen svaki moral, ljudskost i poštovanje prema žrtvama i da je riječ o bezobraznom potezu Apelacionog vijeća, s obzirom na to da je "oslobodio dokazanog zločinca koji je palio kroz Podrinje i ubijao Srbe". 

"To provocira sve ljude i žrtve i pokazuje koliko se ne poštuju žrtve u BiH, odnosno u pravosuđu u kojem pod hitno treba da se prave reforme, da pravosudne institucije nekome odgovaraju", rekao je Savanović. 

On je rekao da je u BiH odavno na sceni selektivno suđenje jer se sudi samo Srbima, ali ne zločincima iz bošnjačkog naroda. 

"Tu ne može da bude funkcionalnosti BiH. Pravosuđe je jedna rasuta institucija koja ne radi kako bi trebalo, koja je izgubila svaki smisao", ocijenio je Savanović. 


Tagovi

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xy

Da vidimo sta ce preduzeti srpski politicari. Svi bi trebali da napuste BiH institucije, da se blokira njihov rad, sve dok se ne ispravi nepravda nanesena srpskom narodu. Mada sumnjam da ce odustati od svojih dobrih plata i povlastica, boli njih za zrtvama i za narodom.

Гз

Мене не чуди оваква и ослобађајућа пресуда али се чуду не могу начудити овим нашим из РС-а. Не могу никако да разграничим да ли су они стварно толико наивни или луди или само праве нас лудима. Сад сви огорчени на овакву пресуду е ето ви сте очекивали правду и правичну пресуду. Ма баш. Мислим да ове испразне жалопољке су само за јавност и већ сутра све се заборавља и иде по старом. Њима добро а нас обичне смртнике ко *ебе.

Žak !

Srbi su nakrivlji za ovakvo ponašanje suda. Dok god rs. Izdvaja velike pare za funkcionisanje suda bh. Sud će donositi ovakve odluke.

MONDO REPORTAŽE