• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dreković predat Tužilaštvu BiH

Autor SRNA

Pripadnici Sipe predali su Tužilaštvu BiH nekadašnjeg komandanta Četvrtog i Petog korpusa takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića koji je jutros uhapšen u Sarajevu, potvrdio je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Nakon što Drekovića ispita postupajući tužilac biće donesena odluka o daljim aktivnostima u ovom predmetu.

Član Drekovićevog advokatskog tima Kadrija Kolić rekao je federalnim medijima da je Dreković lišen slobode "jer sumnjaju da će pobjeći u Srbiju".

Prema njegovim riječima, Dreković nije saslušan u Sipi i saslušanje će biti obavljeno u Tužilaštvu BiH.

Dreković je uhapšen jutros u svom stanu u Sarajevu po nalogu Tužilaštva BiH koje ga tereti da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Kalinoviku 1995. godine.

Iz Tužilaštva je ranije saopšteno da je Dreković pod istragom Posebnog odjeljenja za ratne zločine i da je osumnjičen da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Dreković je osumnjičen da je u proljeće 1995. godine izdao direktnu strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

Nakon izdate komande artiljerijske jedinice takozvane Armije BiH izvršile su granatiranje iz artiljerijskih oružja velike razorne moći, u više navrata, tokom maja i juna 1995. godine od čijih je posljedica ubijeno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih lica.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE