• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inicijativa za ''ulicu Pedija Ešdauna''

Autor mondo.ba

Odbornica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Samra Ćosović-Hajdarević podnijela je inicijativu da se Radićeva ulica u centru Sarajeva preimenuje u ulicu Pedija Ešdauna.

 Ulica Pedija Ešdauna Izvor: mondo.rs/arhiva
Izvor: mondo.rs/arhiva

  Kako je Ćosović-Hajdarević kazala na današnjoj sjednici Skupštine KS, "lord Pedi Ešdaun je do momenta svoje smrti bio opredijeljen za BiH", zbog čega zaslužuje da jedna ulica u ovom gradu nosi njegovo ime.

"U prilog tome govore njegove izjave, diplomatske akcije, ali i pismo koje je prije svoje smrti, zajedno s bivšim visokim predstavnicima Karlom Biltom i Kristijanom Švarc Šilingom uputio visokoj predstavnici za spoljne poslove i bezbjednost Evropske unije Federiki Mogerini, a u kojem je iskazao čvrstu podršku BiH i upozorio na uplitanje Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH", istakla je Ćosović-Hajdarević, prenosi Kliks.

Ona je potom citirala lorda Ešdauna koji je jednom prilikom rekao "kako vjeruje u BiH koja je predivna zemlja".

"Lorde Ešdaun, mi danas vama poručujemo kako vjerujemo u sebe, a zbog ljudi poput vas vjerujemo i u prijateljsku Veliku Britaniju", poručila je Ćosović-Hajdarević.

Bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun preminuo je 22. decembra u 77. godini nakon što mu je prošlog mjeseca dijagnostifikovan ozbiljan oblik raka mokraćne bešike.

Ešdaun je bio poznat po tome što je smijenio najveći broj zvaničnika, mahom iz Republike Srpske pod izgovorom da nisu poštovali Dejtonski sporazum.

On je podržavao međunarodnu intervenciju u Bosni i Hercegovini, a postao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini 27. maja 2002. godine. Tu funkciju je obavljao do 30. maja 2006. godine.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Baka

Dajte mu jos neki trg,bas ne cudi sto Radićeva ulica da se pronjeni u njegovo ime.

MONDO REPORTAŽE