• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nastavljen trend odricanja od državljanstva BiH"

Autor SRNA

Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Adil Osmanović izjavio je da je nastavljen trend ispisa iz državljanstva BiH.

 "Nastavljen trend odricanja od državljanstva BiH" Izvor: Mondo/Dušan Volaš
Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Prema njegovim riječima državljanstva BiH se odreklo oko 4.000 građana, koji se nalaze u zemljama zapadne Evrope sa kojima BiH nema potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu.

Osmanović je na godišnjoj konferenciji i prijemu za novinare rekao da
je Ministarstvo dodatno ažuriralo evidencije lica koja podliježu reviziji državljanstava, te je u odnosu na utvrđeni broj od 11.463 lica u 2017. godini, prema unaprijed utvrđenim parametrima putem pretraga izvršenih u bazama IDDEEA, taj broj smanjen na 9.879 lica.

On je naveo da Ministarstvo kontinuirano radi na projektu sufinansiranja zimskog Evropskog olimpijskog festivala mladih (EJOF), te da je iznos od 1.900.000 KM obezbijeđen i usmjeren gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Osmanović je dodao da je u proteklom periodu organizovano niz sastanaka na kojima je dogovorena finansijska podrška organizaciji EJOF-a sa svih nivoa vlasti na šta je posebno ponosan, jer je riječ o važnom događaju.

On je istakao da je iz granta sufinansiranja sportskih manifestacija obezbijeđena finansijska podrška za 146 sportskih subjekata u ukupnom iznosu od 1.352.000 KM.

Osmanović je dodao da je u saradnji sa Unicefom inicirana aktivnost na uspostavljanju sistemskog pristupa uključivanja djece migranata u obrazovni sistem BiH, a s tim u vezi prilagođen je "Priručnik za škole u realizaciji stručnog uputstva za uključivanje učenika izbjeglica/tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja".

On je napomenuo da je posebno važno produženje Protokola o saradnji u oblasti obrazovanja sa Slovenijom, što omogućava studentima iz BiH da studiraju u Sloveniji pod istim uslovima koje imaju i državljani EU.

Osmanović je naveo da su u okviru bilateralnih sporazuma o naučnoj saradnji sa Slovenijom i Austrijom odobreni bilateralni naučnoistraživački projekti sa obje zemlje.

"Kada je riječ o oblasti kulture, najznačajnije je istaći da smo sa entitetskim ministarstvima kulture zaključili Protokol o modelu predstavljanja BiH na Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti i Venecijanskom bijenalu arhitekture, čime smatramo da smo trajno definisali ovo pitanje", naveo je Osmanović.

On je istakao da će na 58. Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti 2019. godine BiH predstavljati projekat pod nazivom "Zenica - trilogija", umjetnika Danice Dakić, a sredstva od 180.000 KM biće osigurana iz budžeta.

Osmanović je istakao i da je realizovan grant neprojektne pomoći Vlade Japana odobren BiH u iznosu od oko 560.000 KM, a sredstvima granta obezbijeđena je medicinska oprema za osam kliničkih centara i bolnica u BiH.

On je rekao i da su u toku aktivnosti na japanskom projektu pomoći u obezbjeđivanju meteorološke opreme, koja se donira entitetskim hidrometeorološkim zavodima i entitetskim agencijama nadležnim za vode.

Osmanović je podsjetio i da je Ministarstvo prvi put dodijelilo grant u oblasti zdravstva i to za sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a i tuberkuloze u BiH.

On je naglasio da je Ministarstvo u 2018. godini obezbijedilo i 100.000 KM za podršku projektima deminiranja u BiH, a nastavljena je i uspješna saradnja sa donatorima.

Prema njegovim riječima, u toku je i realizacija IPA projekta `Lokalna partnerstva za zapošljavanje` u vrijednosti od četiri miliona evra, a jedan od prioritetnih je i projekat koji ima za cilj izradu mapa opasnosti i mapu rizika od poplava.

Tagovi

BiH

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE