• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraga u slučaju afera "diploma"

Autor Fena

MUP Unsko-sanskog kantona pokrenulo je istragu zbog medijskih napisima o nezakonitim izdavanjima diploma u privatnoj obrazovnoj instituciji "Centar za obrazovanje odraslih“ u Sanskom Mostu. Oglasilo se i Tužilaštvo BiH.

 Istraga u slučaju afera "diploma" Izvor: Mondo/Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Istražioci Odsjeka za sprečavanje privrednog, kompjuterskog kriminala i korupcije Sektora kriminalističke policije MUP-a USK pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva provode određene istražne radnje. Postoje osnovi sumnje da su odgovorno lice ove institucije i lice P.S. počinili krivična djela krivotvorenja službenih isprava, te je zbog toga izvršen i pretres prostorija ove obrazovne institucije, kao i izuzimanje određene dokumentacije koja bi mogla poslužiti kao dokaz u eventualnom krivičnom postupku", izjavila je portparol MUP-a USK Snežana Galić.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Damir Omerdić potvrdio je kako je osnovana Komisija, koja će izvršiti detaljan nadzor nad radom ove institucije.

"Škola je trenutno zatvorena zbog istrage. Mi ćemo se potruditi da Komisija za nadzor rada, koju je formiralo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK što prije završi posao, kako bi resorno ministarstvo adekvatno reagovalo. Trenutno važeći zakon ima dosta manjkavosti, na čemu će se u narednom periodu dosta raditi. Razmišlja se i o određenom softveru, koji će omogućiti detaljnu evidenciju upisanih i datumske odrednice u privatnim obrazovnim institucijama", istakao je Omerdić.

Šta kaže Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas se oglasilo sopštenjem zbog "neistinitih navoda u vezi postupanja Tužilaštva BiH u događanjima vezanim za tzv. 'Slučaj Diplome' a koji je aktuelan u medijima u proteklih nekoliko dana".

"Tužilaštvo BiH nikada nije dostavljen izvještaj niti informacija o počinjenim kaznenim djelima, u vezi s osobom P. Senad rođen 1978. godine u Fojnici, a koji se pojavljuje na snimku koji je objavljen na portalu zbog čega u odnosu na navedenu osobu, Tužlaštvo BiH nije moglo ni postupati", saopšteno je iz tog tužilaštva.

Tužilaštvu BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, dostavila je Informaciju broj 16-04/2-04-1-6395/18 u kojoj se navodi potpuno druga osoba rođena 1982. godine u Bihaću.

"Dakle, osoba koja se pojavljuje na snimku nije bila prijavljena Tužilaštvu BiH", navodi se u saopštenju iz državnog tužilaštva

SKANDAL! Za 17 dana i 2.500 KM diploma VIDEO

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE