• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Gluvi telefoni'' u Hrvatskoj zbog 9. januara

Autori mondo.ba Autori Agencije

Hrvatska ministrica inostranih poslova osudila prisustvo ambasadora ove zemlje na svečanosti povodom 9. januara, Dana Republike Srpske u Banjaluci. Oglasio se i Dragan Čović.

Prisustvo ambasdora Hrvatske na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske izazvalo je mali politički skandal u toj zemlji. Ivan Del Vekio išao je u Zagreb na konsultacije kako bi se utvrdilo čija je odluka bila da on prisustvuje manifestaciji. Salve osuda zbog istog razloga  doživio je i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Dragan Čović.

Hrvatska nikada nije učestvovala u obilježavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske i tako je trebalo biti i ove godine, rekla je u četvrtak hrvatska šefica diplomatije Marija Pejčinović Burić, naglasivši da je hrvatski ambasador u BiH Ivan Del Vekio odlazeći u Banjluku donio pogrešnu odluku i imao krivu procjenu.

Ona je u razgovoru za Dnevnik HRT-a naglasilo kako Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova nije bilo upoznato s ambasadorovom odlukom da prisustvuje proslavi dana Republike Srpske, odbacivši špekulacije da je on imao "znak" iz Zagreba. 

"On tamo tog dana nije trebao biti", naglasila je Pejčinović Burić, ističući da njegov odlazak na tu proslavu "predstavlja veliko iznenađenje", posebno što joj tokom svog mandata nikada nije prisustvovao, prenosi Klix.ba.

Ministarstvo je ranije saopštilo da nije bilo upoznato s odlaskom Del Vekija u Banjaluku na prijem povod Dana Republike Srpske i da je on zbog toga povučen u Zagreb na konsultacije, prenosi hrvatska agencija Hina.

Zvanična Hrvatska kao veliku zamjerku svom ambasadoru ističe to što je bio prisutan na događaju na kojem je posthumno odlikovan general-major Vojske Republike Srpske, Slavko Lisica, kojeg je Hrvatska u odsustvu osudila za navodne zločine u Dalmaciji. Lisica u Republici Srpskoj među borcima i narodom uživa ugled jednog od najcjenjenijih i najpoštenijih oficira.

Proslavi u Banjaluci je prisustvovao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Pejčinović Burić kaže da je ambasador objasnio da je u Banaluku otišao "jer je to protumačio kao poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH (Milorada Dodika)".

Ministrica je dodala da će se odlučiti o daljnjim koracima te konstatovala da je "mandat ambasadora ionako prošao".

Što se tiče odluke Dragana Čovića da prisustvuje proslavi, to je "autonomna odluka predsjednika najveće hrvatske stranke u BiH i mi iz Hrvatske ni na koji način nemamo na to uticaj, niti imamo namjeru o tome odlučivati", rekla je Pejčinović Burić.

HDZ: ''Obračun sa Hrvatima u BiH''

Prisustvo hrvatskih predstavnika vlasti svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske postalo je sredstvo obračuna sa Hrvatima u BiH, posebno sa legitimnim hrvatskim predstavnikom i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, saopšteno je danas iz ove stranke.

U saopštenju se navodi da je "spin propaganda" koja je uslijedila nakon jučerašnjeg prisustva hrvatskih predstavnika vlasti obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci očigledan primjer svega što je politička i medijska elita sa sjedištem u Sarajevu postala.

"Svjesni političkog licemjerstva, ali i današnje realnosti, želimo ukazati da niko ko imalo razumije stvarnu situaciju u BiH neće nasjesti na ovakav pokušaj podvale i obračuna sa hrvatskim narodom na ovim prostorima", poručili su iz HDZ-a.

Oni kažu da se na Ustav BiH pozivaju isti akteri koji ga svakodnevno neumoljivo krše, posebno kada nekome treba nešto nametnuti.

"Bošnjački mediji, svi odreda neskloni istini i činjenicama, ponovo i uporno, namjerno šire pogrešne interpretacije, neistine i podvale", navodi se u saopštenju HDZ-a BiH.

U HDZ-u napominju da se zalažu za objektivno izvještavanje, te dodaju da je izgradnja evropske BiH moguća jedino na principima ravnopravnosti i uzajamne tolerancije, za šta se zalažu zvaničnici ove stranke i Hrvatskog narodnog sabora.

Čović: Više uvažavanja i tolerancije

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je danas da je samo bezuslovnim uzajamnim priznanjem, uvažavanjem i poštovanjem moguće unaprijediti odnose u BiH, a u interesu zajedničke budućnosti i prosperiteta svih konstitutivnih naroda. 

"Zaustavimo zlonamjernu i štetnu propagandu, medijska podmetanja i dezinformisanje. Okrenimo se jedni drugima i gradimo odnose povjerenja na temelju ustavnih načela konstitutivnosti i legitimnog demokratskog predstavljanja", napisao je Čović na svom "Tviter" nalogu, odgovarajući na kritike iz FBiH zbog prisustva na obilježavanju 9. januara - Dana Republike Srpske. 


Osim Čovića, na jučerašnjem obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci bili su i visoki funkcioneri HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda, Davor Čordaš, Josip Jerković i Josip Grubeša.

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Сања

Како муслимани мисле живити са србима и хрватима у истој држави кад оволико мрзе своје сународнике? Прашина се увијек дизала задобрим коњем.

haha

Vidi se da se slika s posebnim merakom. Mislim da je imao samo jedan uslov prije slikanja, da se cim prije sasvim slucajno ista proslijedi Avazu. Haha ma sve dogovoreno sa Zagrebom, on i ovako i onako ide za koji dan u penziju. A ovi u Zagrebu navodno frapirani, uz to i citav vrh HDZa BiH je bio to.

Fino

Apsolutna kontra Sarajevu i koordinacija sa ZG, potrefilo se i da je ambasador na kraju mandata pa ce oni sve to sad fino umotati. U Sarajevu kipte a jedva zvacu i Covica a kamoli zvanicni Zagreb da im lupa ovakve samare

MONDO REPORTAŽE