• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oštre reakcije iz Srpske nakon najave SDA

Autori mondo.ba Autori SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je, nakon što je SDA najavila pokretanje inicijative za preispitivanje naziva Republika Srpska, da se SDA opasno poigrava sa BiH. Osude prema SDA stižu i od drugih zvaničnika.

 Oštre reakcije iz Srpske nakon najave SDA Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

Na pitanje Srne da prokomentariše najavu SDA da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska, Cvijanovićeva je rekla da SDA možda djeluje da udaraju po Republici Srpskoj, ali to nije tako.

"Blokirali su konstituisanje Savjeta ministara, iako se, doduše pretvaraju da će poštovati princip da pobjedničke partije formiraju vlast na nivou BiH. Blokirali su put ka EU uslovljavajući ga aktivacijom MAP-a i NATO, iako u okviru EU postoje neutralne zemlje koje nisu u NATO članstvu", navela je predsjednik Srpske.

Ona je naglasila da je ova apelacija još jedan dokaz neprijateljstva prema Republici Srpskoj i odsustva trpeljivosti ili tolerancije po čemu su, inače, poznati političko Sarajevo i SDA.

"To će naravno dodatno motivisati političku i narodnu volju u Republici Srpskoj da se branimo od nasrtaja te vrste. U ovom momentu postoji milion stvari koje se moraju uraditi u BiH i na ekonomsko-socijalnom planu i na evrpskom putu, ali su u SDA odlučili da se bave temama koje podižu temperaturu i dodatno razjedinjavaju BiH na unutrašnjem planu i produbljuju nepovjerenje između konstitutivnih naroda", rekla je Cvijanovićeva.

Osim toga, kaže predsjednik Srpske, SDA koja se kao zaklinje u Dejton, napada ovim činom ono što je Dejtonskim sporazumom priznato i verifikovano, a to je Republika Srpska.

DODIK: INICIJATIVA SDA - INICIJATIVA ZA RAZDRUŽIVANJE U BiH

Inicijativa kojom se traži preispitivanje naziva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska nije ništa novo, ali RS je ustavna kategorija i međunarodno je priznata, kazao je danas u Istočnom Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik.

Stranka demokratske akcije (SDA) danas je najavila da će pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, putem svojih predstavnika u državnim institucijama, radi preispitivanja naziva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Dodik podsjeća da je bivši predsjednik SDA Sulejman Tihić ranije pokretao istu inicijativu i povukao je zbog, tvrdi Dodik, zbog međunarodnog uticaja te je novu najavu iz SDA nazvao kontinuitetom Bošnjaka od čega neće odustati te se na taj način želi problematizirati Republika Srpska.

Ističe da je RS vidljiva u svim dijelovima Ustava BiH zbog čega smatra da nema osnova da se ta inicijativa uopće pokreće pred Ustavnim sudom BiH, no ukoliko se to dogodi njegovo će učešće u radu Predsjedništva biti dovedeno u pitanje.

"Naziv Republike Srpske je diskriminatoran"

Ukoliko član Predsjedništva Šefik Džaferović (SDA) ovu inicijativu dostavi Ustavnom sudu, Dodik najavljuje odluku Narodne skupštine RS-a o ovom pitanju te kaže da nema namjeru u tom slučaju sarađivati s Džaferovićem.

"Dostavljanje inicijative Ustavnom sudu bit će trenutak kada će zasjedati entitetski parlament i kada prestaju pregovori o formiranju vlasti u BiH. Ovo je tačka preko koje neću prijeći, rušenje je to ustavnog poretka. To je način da se RS otjera iz BiH, istrajte u tome",  pozvao je Dodik.

VIŠKOVIĆ: SRPSKA TRAJNA I USTAVNA KATEGORIJA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da je suluda najava SDA da će pokrenuti pravnu proceduru preispitivanja imena Republike Srpske jer je Srpska trajna i ustavna kategorija koja je međunarodno verifikovana.

"Podsjetiću SDA da je Republika Srpska jedan od entiteta u BiH koji je verifikovan u Dejtonu, odnosno međunarodnim aktom uz prisustvo velikih sila. Ne znam odakle SDA ideja da pokrenu ovako suludu inicijativu da bi na taj način mogli da promijene naziv Republika Srpska", rekao je Višković.

On je u ime Vlade i institucija Republike Srpske poručio da SDA neće uspjeti u svojoj namjeri i da im to neće biti dozvoljeno.

"Pokušavali su da utiču i na Dan Republike, odnosno da ne slavimo 9. januar. Vidjeli su da u tome nisu uspjeli, a neće uspjeti ni u onome što su danas najavili", dodao je Višković.

Prema njegovom mišljenju, možda je i krajnje vrijeme da Republika Srpska razmisli o nekom svom daljem putu.

"Očito je da se mi iz Republike Srpske najviše zalažemo za opstanak ovakve BiH. Ovo što radi SDA nije atak na Srpsku, nego na BiH. To rade oni koji se zdušno zalažu za BiH, a ovakvim inicijativama je ruše", istakao je Višković.

On je naveo da SDA, umjesto formiranja vlasti na nivou BiH, rada u procesu evropskih integracija, rješavanja životnih pitanja građana, pokušava da u Republici Srpskoj nađe krivca za sve.

"Ako nisu zainteresovani za BiH, sigurno je da ni Republika Srpska nije zainteresovana. Nama ovakva BiH nanosi štetu", rekao je Višković.

On je ukazao da je Republika Srpska na vrijeme formirala vlast.

"Očekivali smo da će tako biti i prije Nove godine na nivou institucija BiH da bi rješavali određena pitanja. Očito da im to nije namjera i ovo što radi SDA je suludo i može se reći da se ovo događa u društvu koje nije normalno. BiH je toliko specifična da se treba postaviti pitanje da li Srpskoj ovakva i odgovara", zaključio je Višković.

ČUBRILOVIĆ: SDA RUŠI DEJTOSNKI SPORAZUM

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je najava SDA da će pokrenuti pravnu proceduru preispitivanja imena Republike Srpske provokatorska i predstavlja rušenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Navodi SDA da je naziv Republika Srpska korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda degutantni su i smiješni jer ih kao činjenicu iznose upravo oni koji 12 godina neće da sprovedu odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti srpskog naroda u Federacija BiH", rekao je Čubrilović.

On je istakao da je o nazivima Republike Srpske i FBiH odlučivano 1995. godine u Dejtonu i da su potpisivanjem Međunarodnog mirovnog sporazuma svi pristali, kako na unutrašnje uređenje BiH, tako i na naziv Republika Srpska koja je kao takva verifikovana u Ustavu BiH kao sastavnom dijelu Dejtonskog mirovnog sporazum, saopšteno je Narodne skupštine Republike Srpske.

SDA: Preispitati naziv Republika Srpska

"Potezati danas u dnevnopolitičke svrhe pitanje promjene naziva Republika Srpska znači rušenje Ustava BiH, nakon čega više niko ne bi mogao da predvidi razvoj situacije", upozorio je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, srpski narod izborio je pravo na Republiku Srpsku i od toga nikada neće odustati.

"Ime Republika Srpska prihvatila je Narodna skupština Republike Srpske na zasjedanju u Bijeljini, 14. septembra 1992. godine, a svojim potpisima verifikovali su ga akteri Mirovnog sporazuma u Dejtonu i niko, osim građana Republike Srpske, nema pravo da o tome odlučuje", dodao je Čubrilović.

On je naveo da bi eventualno stavljanje takve incijative na dnevni red Ustavnog suda BiH bilo jasan znak da je projekat zvani BiH prestao da postoji jer bi time bio srušen Ustav na kojem počiva i više ne bi bilo zajedničkog suživota dva ravnopravna entiteta.

"Zbog svega toga, onaj ko svojim inicijativama najavljuje rušenje kompromisnog Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, snosi direktnu odgovornost za sve moguće posljedice takve radikalne i neodgovorne politike", zaključio je Čubrilović.

BORENOVIĆ: ZAHTJEV SDA JE PUT U SUKOBE I BLOKADU BIH

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da zahtjev SDA za promjenom naziva Republika Srpska vodi "u neizvjesnost, nepovjerenje, sukob i potpuno blokadu BiH" i poručio da će Republika Srpska ostati trajna i neupitna.

"SDA ovim preuzima punu odgovornost za potpuni zastoj u razvoju i budućnosti ove zemlje, a mi im poručujemo da će Republika Srpska ostati trajna i neupitna sa svim svojim ustavnim nadležnostima", istakao je Borenović.

Borenović je rekao da je Republika Srpska pod ovim nazivom stekla svoj međunarodni legitimitet Dejtonskim sporazumom i da SDA ovim zahtjevom pokazuje da ne poštuje ni Ustav BiH niti postojeće uređenje, saopšteno je iz PDP-a.

On je ocijenio da je takav zahtjev SDA licemjeran, izuzetno štetan i zlonamjeran potez koji vodi u neizvjesnost, nepovjerenje, sukob i potpuno blokadu BiH.

"SDA, koja očigledno nema namjeru da se bavi stvarnim problemima u zemlji, borbom protiv korupcije, siromaštvom, katastrofalnim ekonomskim stanjem, odlaskom mladih, bespotrebno stvara međunacionalne tenzije, što je očigledno njihova jedina politička agenda", smatra Borenović.

Prema njegovim riječima, od ovakvih poteza nijedan Bošnjak, Srbin ili Hrvat neće živjeti bolje, ali to je evidentno zadnje čime SDA želi da se bavi.

ČAVIĆ: BEZ REPUBLIKE SRPSKE NEMA NI BiH

Republika Srpska je kamen-temeljac BiH i bez Srpske nema ni BiH, izjavio je Srni predsjednik NDP-a Dragan Čavić, komentarišući namjeru SDA da pred Ustavnim sudom BiH bude preispitan naziv Republika Srpska.

"Time SDA direktno ruši Ustav BiH koji je dogovoren u Dejtonu, a prije toga Ženevskim i NJujorškim sporazumom. Republika Srpska je punim imenom ušla u Ustav BiH, odnosno Aneks četiri, što je nepromjenjivo, bez promjene Ustava", istakao je Čavić.

On je rekao da je ovo još jedna avantura SDA, stranke koja se zaklinje u BiH, a čini sve da je sruši.

"Kako nisu imali nikakvih šansi, niti je to objektivno, a ni moguće da se Dan Republike, kao državni praznik Republike Srpske ospori, zaustavi i ne održava, još više je nemoguće da Republika Srpska promijeni svoje ime", naglasio je Čavić.

On je rekao da je ovo još jedno dodatno zaoštravanje međuetničkih odnosa u BiH, u režiji SDA, po ko zna koji put, te konstatovao da ne zna kuda to sve vodi.

SDA je danas saopštila da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ss

SDA možda ima još kakvu muzičku želju.Nema od toga ništa, i RS ima pravo tražiti ocijepljenje od BiH.

MONDO REPORTAŽE