• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PDP traži smjenu Senada Bratića

Autor mondo.ba

Klub poslanika PDP-a u Narodnoj skupšini RS podnio je danas zvaničnu inicijativu za smjenu potredsjednika NS RS Senada Bratić (SDA).

 PDP Senad Bratić Izvor: Mondo.ba/Vedran Ševčuk
Izvor: Mondo.ba/Vedran Ševčuk

Ovu mogućnost je na prošlosedmičnom sastanku koji je u Banjaluci organizovao predsjedavajući Predsjedništvu BiH Milorad Dodik, najavio lider PDP-a Branislav Borenović. Tadašnji sastanak je organizovan nakon najave apelacije SDA Ustavnom sudu BiH o promjeni imena Republike Srpske.

Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo potvrdio je za Mondo da su iskoristili poslovničku mogućnost, te 24 sata pred početak druge redovne sjednice NSRS podnijeli ovu inicijativu. Podvukao je da će insitirati da se ona uvrsti na dnevni red sutrašnje sjednice. 

On nije mogao precizirati da li će drugi poslanički klubovi podržati njihovu inicijativu.

"Nemamo informacije kako će se izjasniti drugi poslanici. Međutim, s obzirom na prošlosedmični sastanak svih predstavnika parlamentarnih stranaka u Banjaluci, imamo saznanja da će i neke stranke skupštinske većine podržati naš zahtjev", dodao je Bundalo.

U zvaničnom aktu PDP-a stoji da je legitimno pravo poslanika da podnesu zahtjev za smjenu Bratića koji je izabran glasovima poslanika NSRS.

"Oni koji pripadaju strankama koje urušavaju RS, te zvanično najavljuju mogućnost promjene naziva RS, ne mogu biti u rukovodstvu najvišeg zakonodavnog tijela RS", navodi se u inicijativi.

Potpredsjednik NSRS Senad Bratić kazao je za Mondo da PDP šalje "ružnu poruku", a ocijenio je to i znakom "revanšizma", jer on u svom radu nije dozvoljavao da se poslanici ponašaju suprotno poslovniku.

"Biran sam u predsjedništvo NSRS da bude zadovoljen poslovnik i da se pošalje dobra poruka međunacionalnog uvažavanja. Ako bi moja smjena doprinijela da to bude postignuto, sam bih glasao za nju", kazao je Bratić.

On je dodao da se ovim šelje ružna poruka Bošnjacima povratnicima u RS.

"Ne želim prejudicirati kako će ova inicijativa proći na skupštini", dodao je Bratić.

(B.S.)

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hh

Ma kakvu sliku imaju srbi u federaciji.Što moraju izaći i ostaviti sve.Ma vi to i hoćete ali bi sebe zaštitili.

Fh

Bravo za PDP.Tako treba,čuvajte našu RS.

Rade

Demagogija. Prvi zahtjev im je bio prekidanje kontakta sa SDA tj. da kadar PDPa ostaje sa SDA u Sarajevu do daljeg a usli su kao izborni gubitnici 2014. Drugi zahtjev da se smjeni Bratic je klub poslanika Bosnjaka je podrzao nekoliko odluka vlasti. Imali su jos demagoskih zahtjeva. PDP je veliko zlo od partije ukljucujuci i ono sto su radili na Trgu - teror grupice nad vecinom, ometanje Nove godine i sl.

MONDO REPORTAŽE