• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNSD predlaže koaliciju stranaka iz Srpske

Autor SRNA

Izvršni komitet SNSD-a predložio je strankama iz Republike Srpske u parlamentu BiH da formiraju čvrstu koaliciju za Srpsku i zajedničko učešće u organima vlasti na nivou BiH.

 SNSD izvršni odbor zaključci Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Izvršni komitet je odbacio i oštro osudio kvalifikacije iznesene u zaključcima Predsjedništva SDA, posebno one u kojima se navodi da se u Republici Srpskoj sprovodi aparthejd i diskriminacija, navedeno je u zaključcima Izvršnog komiteta SNSD-a koje danas novinarima u Banjaluci saopštio portparol SNSD-a Radovan Kovačević. 

U zaključcima je navedeno da je neprihvatljiv pritisak na Republiku Srpsku u vezi sa Akcionim planom za članstvo u NATO-u (MAP) i NATO integracijama, te se insistira na poštovanju Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske. 

Izvršni komitet SNSD-a osudio je svaku vrstu degradiranja i nepoštovanja navedene Rezolucije od predstavnika Republike Srpske. 

Prema navodima iz zaključaka, Izvršni komitet SNSD-a smatra da najveću odgovornost za loše stanje u BiH snosi visoki predstavnika i organi međunarodne zajednice za provođenje mira koji su masovno krišili Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneks 4.  


"Izvršni komitet SNSD-a predlaže Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srpske da, kao potpisnici Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, podnesu inicijativu za ukidanje ovog aneksa kod ostalih potpisnica sporazuma - Srbije, Hrvatske, Federacije BiH i zajedničkih organa BiH kako bi tim načinom prestala sa radom institucija visokog predstavnika", rekao je Kovačević. 

On je dodao da SNSD neće podržati bilo kakvu političku ili teritorijalnu reorganizaciju BiH koja bi zadirala u postojeći ustavni status Srpske. 

Izvršni komitet je podsjetio u zaključcima da SNSD ostaje opredijeljen za evropske integracije s tim da zbog evropskog puta BiH nije spreman da žrtvuje institucionalne i državne interese Republike Srpske. 

Izmjene Krivičnog zakona

Izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske kojima se predviđa krivična odgovornost za predstavnike Srpske zbog nepridržavanja stavova institucija vlasti Republike Srpske nalaze se u proceduri, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je rekao novinarima u Banjaluci da se nadležni u Ministarstvu pravde Srpske bave načinom na koji će to biti pravno regulisano, te istakao da to nema nikakvu diskriminatorsku osnovu.

"Mi smo ranije rekli da je to naš stav i da to nećemo raditi do izbora, jer nismo željeli da se to na bilo koji način protumači kao nekakav lov na vještice, na ljude iz opozicije", objasnio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, SNSD doživljava BiH kao državnu zajednicu i da tamo predstavnici Republike Srpske zastupaju stavove Srpske, te da se od njih očekuje da se pridržavaju svega onoga što su usvojile nadležne institucije kao njenu zvaničnu politiku.



Kovačević je naglasio da SNSD insistira od svih predstavnika Republike Srpske, bilo gdje, da se pridržavaju Rezolucije o vojnoj neutralnosti Srpske koju je usvojila Narodna skupština, te da, dok je ona na snazi, BiH neće ići ka NATO-u, jer neće dobiti saglasnost.

"Pozivamo Igora Crnadka i sve predstavnike opozicije iz Republike Srpske da stanu na stranu naroda, na stranu Srpske, koji su većinskom voljom rekli da neće da idu ka NATO-u", rekao je Kovačević komentarišući Crnatkove navode tokom predavanja u Atlanskom savezu Crne Gore po kojima je Predsjedništvo BiH donijelo odluku da BiH uđe u MAP, kao i Strategiju spoljne politike prema kojoj se do 2023. godine saradnja BiH sa NATO definiše kao važno partnerstvo bez otvaranja pitanja punopravnog članstva.

Kovačević je podsjetio da je SNSD još prošle godine, kada je u Predsjedništvu BiH usvajana Strategija spoljne politike BiH, govorio da je ona nedopustiva za Republiku Srpsku, jer podrazumijeva dalje kretanje BiH ka MAP-u i NATO-u.

"Nedavno smo i od državnog sekretara SAD Majka Pompea čuli da BiH mora dalje da krene ka NATO-u iz razloga što je prošle godine usvojena Strategija spoljne politike u kojoj je to jasno stoji", dodao je Kovačević.

Kovačević je napomenuo da SNSD ide na nivo BiH kao izborni pobjednik u Srpskoj i da su jedini programi, koji prihvata na nivou BiH, izvorni Dejtonski sporazum i evropske integracije u vezi sa kojima postoji konsenzus.

"Sve ovo što trenutno radi SDA, od iznošenja stavova o ukidanju imena Republike Srpske, o kvalifikaciji da u Srpskoj postoji nekakva vrsta aparthejda, nas udaljava od toga da što prije formiramo vlast u BiH i krenemo da se bavimo onim najbitnijim, a to je da život svih građana činimo boljim", rekao je Kovačević.

On je napomenuo da još nije definisano da li bi naredne sedmice moglo doći do imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

"Ako nećemo u NATO moramo mijenjati Dejton"

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

As

Šta hoće Bakir,Republika Srpska nije federacija.Koliko je srba u federaciji i koliko je vraćeno imovine.Toliki postotak i isto tako je trebalo vratiti bošnjaka u RS.

MONDO REPORTAŽE