• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Izabrana su tri dobavljača, a ne jedan"

Autori mondo.ba Autori SRNA

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković zatražio je da na snagu bude vraćen stari Pravilnik o medicinskim sredstvima. U Fondu kažu da ''sporne'' pelene dobavljaju tri proizvođača.

 Izvor: MONDO
Fzo RS Izvor: MONDO

Korisnici koji su zajedno sa Stanivukovićem protestovali ispred Fonda za zdravstveno osiguranjie kažu da korisnicima nije omogućeno da biraju koje će pelene koristiti, već to moraju biti pelene samo jednog proizvođača.

Dodaju da je stavljanje u promet omogućeno jnovim Pravilnikom o korištenju medicinskih sredstava, koji je stupio na snagu 1. januara 2019. godine.

Stanivuković je zatražio krivičnu odgovornost ljudi u vezi sa nabavkom pelena u Srpskoj i zatražio da se o ovom slučaju izjasne resorni ministar i premijer Republike Srpske. 

"Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske dozvolio je firmi `Eko-piramida inžinjerig`, čiji je direktor Dejan Lukendić, da iz Albanije uvozi pelene najlošijeg kvaliteta i najjeftinije, a naplaćuje ih po cijeni kao da su najkvalitetnije", rekao je Stanivuković novinarima u Banjaluci. 

On tvrdi da ove pelene imaju jednu kap propustljivosti, dok je, prema standardu, dozvoljeno šest kapi propustljivosti. 

Fond: Izabrana su tri dobaljvača, a ne jedan

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS odgovaraju da je sve rađeno po zakonu. Na javnom tenderu za nabavku pelena koju je sproveo Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske izabrana su tri, ne samo jedan dobavljač, a riječ je o pelenama proizvođača iz Italije, Poljske i Albanije, koje su registrovane u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. To bi ujedno trebalo da bude i potvrda da se radi o kvalitetnim pelenama, sigurnim i bezbjednim za pacijente, saopšteno je iz FZO RS.

"Naime, Agencija za lijekove je nadležna za kontrolu medicinskih sredstava i samo sredstva koja ispunjavaju kriterijume kvaliteta i bezbjednosti mogu biti registrovana i dobiti dozvolu za promet u BiH. Dakle, kvalitet pelena ne provjerava FZO RS, jer to nije naša nadležnost, a ponuđači koji su prošli na tenderu su posjedovali neophodnu dokumentaciju koja garantuje i kvalitet. Uprkos tome, Fond će zatražiti od Agencije za lijekove i medicinska sredstva dodatnu provjeru kvaliteta pelena, jer je naš primarni interes zadovoljan osiguranik, a ne profit. Osim toga, Fond ne čekajući perfomanse ispred FZO RS redovno kontroliše da li svi dobavljači koji su izabrani putem javnih nabavki poštuju svoje ugovorene obaveze, te smo od dobavljača pelena još početkom ovog mjeseca zatražili da se izjasni o kvalitetu proizvoda koji isporučuje", kažu u Fondu.

U FZO RS navode da ukoliko se radi o nekvalitetnom proizvodu, postavlja se pitanje kako su dobavljači dobili dozvolu za promet u BiH, a na to pitanje, kako kažu, odgovor treba da da za to nadležna institucija, a ne FZO RS.

"Inače, proceduru nabavke pelena FZO RS je sproveo u potpunosti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH i, kako to Zakon nalaže, odabrana su tri ponuđača sa ekonomski najpovoljnijom ponudom koja treba da zadovolji kvalitet i cijenu. Sve tri ponude su u potpunosti ispunjavale sve uslove i kriterijume u skladu sa Zakonom, jer u suprotnom procedura nabavke ne bi ni mogla biti realizovana. Napominjemo i da je FZO u više navrata tražio da se nabavka lijekova i medicinskih sredstava ne tretira isto kao nabavka ostale robe, te da ekonomska najpovoljnija ponuda ne može biti presudna, što je slučaj prema sadašnjem Zakonu o javnim nabavkama", objašnjavaju u FZO RS.

U Fondu podsjećaj da je još prije nekoliko godina Vlada Republike Srpske donijela odluku da FZO RS sprovodi centralizovane javne nabavke kada je god to moguće, da bi se obezbijedio jednak kvalitet i dostupnost, kako lijekova, tako i drugih sredstava, za sve pacijente širom Srpske, ali i da bi se postigle niže cijene. U skladu sa tim, FZO je od ove godine počeo da centralizovanom nabavkom nabavlja i pelene.

"Na ovaj način osiguranicima smo obezbijedili više veličina pelena, a postignuta je i značajno niža cijena u odnosu na onu po kojoj su pelene prodavane ranijih godina, kada su ih apoteke nabavljale same. Prema tome, iza onih koji prave predstave sa pelenama ispred Fonda, koristeći najosjetljivije kategorije osiguranika, očigledno stoje lobiji kojima je odgovaralo ranije stanje, kada su se pelene prodavale i po duplo većim cijenama. Takođe, kada je riječ o pelenama za djecu, one su poljskog proizvođača, a ne iz Albanije. Iako je to jasno vidljivo u dokumentaciji koju i Stanivuković posjeduje, to ga nije omelo da koristi i djecu za svoje tendenciozne navode i dnevno političke svrhe."

Fond tvrdi da ne štiti i ne favorizuje nijednog dobavljača i proizvođača, niti se rukovodi profitom, već po zakonu, sprovode aktivnosti za koje su nadležni, poput javnih nabavki. Navode da na ponude, njihov kvalitet i slično, ne mogu da utiču.

"Još jednom napominjemo, uprkos uredno sprovedenoj kompletnoj proceduri nabavke i potvrdama kvaliteta koje posjeduju dobavljači pelena, zatražićemo da se njihov kvalitet dodatno provjeri. U skladu sa rezultatima kontrole preduzećemo naredne aktivnosti, a prvenstveno u interesu da zaštitimo osiguranike i da oni budu zadovoljni kvalitetom medicinskih sredstava koja za njih finansira Fond", stoji u saopštenju Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Šeranić: Pelene imaju dozvolu Agencije za lijekove

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da pelene za odrasle i djecu koje je nabavio Fond zdravstevnog osiguranja imaju dozvolu Agencije za lijekove, što znači da ona garantuje za njihov kvalitet i bezbjednost.

"Tek kada se neko medicinsko sredstvo počne koristiti može se vidjeti da li stvarno zadovoljava potrebe korisnika. U ovom slučaju primjedbe su imali iz Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima /MeNeRaLi/ i danas imamo sastanak kako bismo našli rješenje i obezbijedili kvalitetna medicinska sredstva i zaštitili prava naših korisnika", dodao je Šeranić.

U vezi sa navodima Stanivukovića i pisanja pojedinih medija koji se odnose na nabavku pelena za djecu i odrasle, Šeranić je pojasnio da se mora provjeriti kvalitet pelena da bi se one mogle povući iz upotrebe.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE