• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doboj: Politika, amnezija i malo teologije

Autori mondo.ba Autori Željko Svitlica

Boris Jerinić, nezavisni kandidat, pobijedio je na prijevremenim izborima za gradonačelnika Doboja.

 Doboj: Politika, amnezija i malo teologije Izvor: mondo.ba, Samir Cacan

Izvor: mondo.ba, Samir Cacan

Jerinić je osvojio 30.832 glasa objavila je Gradska izborna komisija, a njegov najjači protivkandidat Nebojša Šajinović iz Srpske demokratske stranke 3.354. Ostali kandidati osvojili su zanemariv broj glasova.

Jerinić je diplomirani teolog, ima 38 godina, rodio se u Doboju, a školovao na Cetinju gdje je završio srednju školu dok je teološko obrazovanje stekao u Sankt Peterburgu u Rusiji. Kasnije je postao i "Diplomirani master menadžmenta i organizacije" na fakultetu "Forkup" u Novom Sadu.

Cijela Jerinićeva politička karijera vezana je za njegovu bivšu, Srpsku demokratsku stranku. Novi gradonačelnik Doboja formirao se kao političar u dobojskom mikrokosmosu u inkubatoru tamošnjeg odbora Srpske demokratske stranke, kojem je kiseonik davao Obren Petrović višegodišnji gradonačelnik Doboja.

Jerinić je bio predsjednik Mladih Srpske demokratske stranke, a zatim i član Predsjedništva SDS-a. Od 2010. do 2014. bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ponovo je za poslanika izabran i oktobra 2014. godine. Obavljao je funkciju zamjenika ministra odbrane u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine (2015—2018).

U Doboju radio je kao direktor JP "Preslica", direktor Direkcije za razvoj i izgradnju i načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Doboja, sve to za vrijeme dok je gradonačelnik bio Obren Petrović, tada takođe kadar Srpske demokratske stranke.

Jerinić je imao i otvorenih sukoba sa "vladajućom nomenklaturom." On je u februaru 2016. godine kako je tada sopšteno iz policije, uhapšen zbog "onemogućavanja predstavnika Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u izvršenju službenih radnji u mjestu Raškovci, opština Stanari." Jerinić se pravdao da je branio svoju zemlju od mehanizacije "EFT -rudnika i termoelektrane Stanari." Tvrdio je da su predstavnici Geodetske uprave, kao i predstavnici kompanije EFT uz pomoć policije Republike Srpske "protivpravno i protivustavno uzurpirali njegovu zemlju" te je najavio tužbe protiv MUP-a, Geodetske uprave i tadašnbje predsjednice Vlade Srpske Željke Cvijanović.

"Nakon ovog što se danas desilo sam shvatio da je kompanija EFT dijelom i vlasništvo Milorada Dodika i SNSD-a, ta de je ovo postala privatna država Dodika i njegovih partijskih kolega", rekao je Boris Jerinić.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Nepune dvije godine kasnije, stvari su se promijenile. Srpska demokratska stranka poražena je na Opštim izborima u oktobru prošle godine, ali Jerinić i Obren Petrović odlučili da ne budu gubitnici (pravdali su to činjenicom da je stranački odbor ostvario dobar rezultat). Petrović je izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zajedno sa Gradskim odborom SDS odlučio da bude dio parlamentarne većine suprotno stavovima stranačkog rukovodstva. Nakon mnogo oštrih riječi i jedne burne sjednice u Banjaluci, glavnica dobojskog SDS-a je isključena iz stranke. 

Uslijedili su prijevremeni izbori za gradonačelnika Doboja. Kako će se ispostaviti, u ovom gradu na vlasti i nije bila Srpska demokratska stranka, već Obren Petrović. ''Petrovićevi'' odbornici fomirali su listu "Zajedno za Doboj” koja je kao nezavisnog kandidata za gradonačelnika predložila Borisa Jerinića. 

Iz dojučerašnje matične stranke SDS-a, prije izbora i poraza od Jerinića u javnost je poslata i jedna ovakva poruka:

"Ako ste zadovoljni stanjem u kojem se grad nalazi, ako vam ne smeta da Obrenov sin rukovodi Vodovodom i vozi luksuzni “audi Q5”, kćerka direktoruje JZU Dom zdravlja, pastorka načelnikuje Odeljenjem za prostorno uređenje, a njen suprug gradskom skupštinom, ako vam ne smeta da plaćate cenu grejanja i vode uvećanu za 30 odsto vaš izbor je Obren, Uroš (Gostić, prvi čovjek dobojskog SNSD-a, prim. aut.) i pomalo Jerinić''

Sav nepotizam zgustnut u ovu poruku i gabariti automobila poznatog njemačkog proizvođača bili su nevidiljivi za SDS kada su Petrović i Jerinić bili članovi te stranke i to je sve što bi laik trebalo da zna o amneziji, politici i političkim strankama u Doboju, Republici Srpskoj i cijeloj BiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE