• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović: Ako Srbija prizna Kosovo...

Autori mondo.rs Autori Tanjug

Za lidera najuticajnije bošnjačke stranke u BiH Bakira Izetbegovića jedina veza između Kosova i BiH je to "što je ista strana napravila nasilje nad Albancima na Kosovu i u BiH nad Bošnjacima".

 Izetbegović: Ako Srbija prizna Kosovo... Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

To je Izetbegović rekao u intervjuu za Glas Amerike komentarišući mogući ishod na realaciji Beograd Priština, ali i odnos BiH i Kosova.

"Na to ne možemo da ćutimo i treba podsjetiti na tu stvar kada krenu da se povlače paralele. Stavili su ljude na vozove na Kosovu i pokušali da ga isprazne. Znamo šta je bilo u Bosni i šta je kulminiralo genocidom. To nije stvaranje kriza i započinjanje novih svađa. Problem počinju oni, ponovo iz Beograda", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao i da smatra da će se, u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova, svi radari okrenuti prema BiH.

Dodik: Niko ne zna šta će biti s BiH

"Propagandom će se uraditi sve da se ublaže efekti koji će imati na srbijansko društvo. To će biti problem u Srbiji ako se desi, a ne znam hoće li. Biće bura, galama i apetita prema BiH, a pritisak će biti podržan i iz Banjaluke", rekao je Izetbegović i dodao da će se i oprobavati i reakcije međunarodne zajednice, kao amortizer, pa će se onda odlučivati o novim koracima, ili će se stati.

"Mislim da se neće usuditi, zaista, da krenu u tom smeru. Pokušati završiti Karadžićev projekat koji je kulminirao genocidom, ne bih rekao da će se to usuditi", zaključio je Izetbegović.

Komentarišući najavu inicijative za preispitivanje imena Republika Srpska, Izetbegović kaže da je on samo "upalio svetlo i prozvao odgovorne za krizu koja je već postojala".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE