• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"BiH ispunila sve uslove za kandidaturu"

Autor SRNA

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić izjavio je da će finalizovani i usvojeni odgovori na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije danas biti proslijeđeni u Brisel.

 Zvizdić: BiH ispunila sve uslove za kandidaturu Izvor: Mondo/Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Ovim je BiH ispunila i realizovala sve zvanične uslove za izradu mišljenja i dobijanje kandidatskog statusa", rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je izrazio nadu da će EU razumijeti važnost dobijanja kandidatskog statusa koji bi stavio BiH nepovratno na kolosijek punopravnog članstva u EU.

Prema njegovim riječima, BiH je na više od 23.000 stranica dala odgovore na ukupno 3.897 baznih i dodatnih pitanja Evropske komisije, a ovim poslom bavilo se više od 1.500 državnih službenika, organizovanih u 35 grupa.

"Upitnik sadrži detaljnu listu pitanja koja svojom strukturom prate strukturu kriterijuma za članstvo BiH u EU, a ključni cilj i svrha odgovora jeste da se napravi sveoubuhvatan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sistem BiH, te da se ocijeni kompatibilnost našeg sistema sa sistemom i vrijednostima EU i njenim članicama", precizirao je Zvizdić.

Usvojeni odgovori BiH na ''potpitanja'' EU

On je zahvalio institucijama, vladama i ministarstvima, svima koji su radili na davanju odgovora, a posebno Direkciji za evropske integracije BiH i njenom direktoru Edinu Dilberoviću, kao i zvaničnicima EU koji su bili aktivno uključeni u ovaj proces.

Zvizdić je apelovao da NJemačka, koja je bila zagovornik evropske perspektive BiH, pomogne u dobijanju kandidatskog statusa.

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu nije mogao odgovoriti kada bi BiH mogla dobiti kandidatski status za članstvo u EU, ističući da to zavisi od nadležnih institucija EU.

Dilberović je izrazio nadu da odgovori BiH na dodatna pitanja omogućavaju Evropskoj komisiji da pripremi mišljenje, a da će eventualni drugi uslovi za dalji evropski put BiH biti rješavani otvaranjem pregovaračkih poglavlja.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE