• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježeno spajanje mosta preko Save kod Svilaja

Kod Svilaja, u opštini Odžak, svečano je obilježeno spajanje mosta preko rijeke Save, koji je spona auto-puta na Koridoru "Pet ce", između BiH i Hrvatske.

Iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH saopšteno je da su mjesto radova danas posjetili zamjenik ministra transporta i komunikacija BiH u tehiničkom mandatu Saša Dalipagić i ministar mora, transporta i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković.

U saopštenju se precizira da most spaja dionicu auto-puta u Hrvatskoj Sredanci-granica BiH i dionicu auto-puta u BiH Odžak-granica Hrvatske.

"Nakon velikih problema u realizaciji izgradnje mosta, Ministarstvo je u ovom mandatu, u saradnji s Hrvatskim auto-cestama, uspjelo sprovesti tender i započeti izgradnju. Spajanjem obala dviju susjednih i prijateljskih zemalja, sama izgradnja Koridora `Pet-ce` je dobila puni smisao", rekao je Dalipagić.

On je zahvalio hrvatskom ministru što je podsticao izgradnju ovog izuzetno važnog mosta, kao i izvođaču radova koji je nakon istupanja vodećeg partnera iz Konzorcijuma sam uspio izgradnju dovesti do završne faze, što je dokaz da BiH ima osposobljene građevinske firme koje mogu graditi najsloženije infrastrukturne objekte.

Butković je rekao da očekuje da će radovi biti nastavljeni istim intenzitetom, da bi se most mogao otvoriti na jesen, te istaka da će most spojiti ne samo dvije zemlje, nego i stanovnike s obje strane Save.

Ugovor o izgradnji mosta potpisan je sredinom jula 2016. godine, radovi su počeli u septembru iste godine, dok je njihov završetak planiran za drugu polovinu tekuće godine.

Riječ je o velikom infrastrukturnom projektu na Koridoru "Pet ce" kojim će se povezati auto-put sa hrvatske strane na rijeci Savi i auto-put u BiH, a njegova vrijednost je 53.800.000 KM.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE