• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Četnici'' u Višegradu, bura u Federaciji BiH

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

Oko dviјe stotine pripadnika "Ravnogorskog četničkog pokreta" na smotri u Višegradu. Stigle brojne osude iz Federacije BIH.

 Smotra četnika Višegrad reakcije Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Okupljeni su, javlja Beta, položili vijenac na Spomenik palim borcima u Višegradu, a potom su u Dobrunskoj Rijeci obeležili 73 godine od hapšenja generala Dragoljuba Draže Mihailovića.

Dušan Sladojević, predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske, rekao je je "Čiča Draža život posvetio razvoju demokratije, odbrani otadžbine od fašističkih agresora i strašnih ustaških pokolja u dijelu Podrinja, Birča i u zapadnim krajevima BiH“.


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u izjavi za Federalnu novinsku agenciju (FENA) rekao je da su postrojavanja četnika s područja BiH i Srbije u Višegradu "opasna prijetnja miru i stabilnosti, te da su posebno uznemirujuća za Bošnjake povratnike u entitet RS“.

"Zbog toga, kao član Predsjedništva BiH, zahtijevam hitnu reakciju nadležnih državnih institucija, prije svega Tužilaštva BiH, Ministarstva bezbjednosti BiH i policijskih agencija kako bi se kaznili organizatori tog fašističkog postrojavanja, zabranilo buduće održavanje sličnih skupova bilo gdje u BiH, te zabranilo djelovanje Četničkog ravnogorskog pokreta u našoj zemlji“, naglasio je on.


Prema njegovim riječima, postrojavanje četnika u vojnoj formaciji i, kako je istakao, prijetnje "paklom i krvavom Drinom“, koje su se mogle čuti na skupu (u guslarskoj pjesmi), predstavljaju nedvosmisleno krivično djelo izazivanja nacionalne i vjerske mržnje.

"Zbog toga tražim od svih nadležnih institucija da bez ikakvih kalkulacija pristupe procesuiranju ovog krivičnog djela“, istakao je Džaferović.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je da "besprizorno i anticivilizacijsko okupljanje pripadnika tzv. Ravnogorskog četničkog pokreta ponovo budi još uvek svježa sjećanja na najcrnje dane 90-tih godina, kada su četnička ideologija, rasizam i hegemonizam bili osnova brutalne agresije na međunarodno priznatu državu BiH“.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović



To je, kako je naveo, bilo "praćeno planskim i nasilnim proterivanjem i masovnim zločinima počinjenim nad nesrpskim stanovništvom, a kulminiralo genocidom u Srebrenici“.

STRANCI U ŠOKU!

Ambasada SAD u BiH saopštila je da je "užasnuta izvještavajima o prijetnjama i nacionalističkoj retorici tokom današnjeg događaja". "Takvo ponašanje je neprihvatljivo. Očekujemo od relevantnih institucija da preduzmu neophodne korake, pozabave se ovim prijetnjama i učine da oni koji su krivi odgovaraju", objavljeno je na Twitter nalogu Ambasade SAD u Sarajevu. Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild na istoj društvenoj mreži je napisao da su u Višegradu viđene "šokantne scene". "Šokantne scene u Višegradu. Mora da je uznemirilo mnoge širom BiH - nadam se da će vlasti sprovesti punu istragu. Govoru mržnje nije mjesto u modernom društvu. Krajnje je vrijeme za okretanje budućnosti, s odgovarajućim poštovanjem za sve strane", napisao je Fild.

 Zvizdić je pozvao Tužilaštvo BiH, kao i druge nadležne bezbjednosne i policijsko-obavještajne institucije BiH, a posebno MUP RS, Ministarstvo bezbjednosti BiH i Graničnu policiju BiH da hitno reaguju, te da daju potrebne odgovore ko je organizovao i kako je došlo do “prekograničnog” okupljanja četnika.

Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je zabranu delovanja Četničkog ravnogorskog pokreta u BiH, navodeći da je "njihovo djelovanje prijetnja miru“.


Iz Demokratske fronte pozivali su ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da uhapse pripadnike četničkog pokreta koji su, kako je navedeno, "u Višegradu eksplicitno pozivali na činjenje novih zločina".

Bakira Hasečić, predsednica Udruženja "Žena - žrtva rata", izjavila je da "sramota da se u 21. vijeku dešavaju ovakvi stravični prizori".

Oko 200 pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta nosili su crne uniforme, kokarde i pjevali su četničke pjesme.

Ravnogorski četnički pokret je u BiH registrovan kao nevladina organizacija u Ministarstvu pravde BiH.

Granična policija: Nije bilo spornih osoba ni predmeta

U zaštitnom pojasu i na graničnim prelazima u zoni odgovornosti Jedinice granične policije BiH u Višegradu danas ni prethodnih dana nije održan javni skup niti je zabilježen incident, a na ovom području nisu evidentirane ni bezbjednosno interesantne osobe niti one koje se dovode u vezu sa krivičnim djelima ili prekršajima, saopštila je Granična policija BiH.

Iz Granične policije objašnjavaju da su na području u zoni odgovornosti Jedinice granične policije Višegrad provođene pojačane granične provjere i nisu evidentirane osobe koje se u relevantnim bazama podataka dovode u vezu s krivičnim djelima ili prekršajima u vezi javnog reda i mira niti su evidentirane osobe koje se u bazama vode kao bezbjednosno interesantne.

"Tokom obavljenih graničnih kontrola na drugoj liniji provjera vozila i osoba prilikom ulaska u BiH nisu pronađeni predmeti koji bi mogli poslužiti za počinjenje prekršaja i krivičnih djela ili drugi sporni predmeti", naveli su iz Granične policije BiH.

Iz Granična policije napominju da su sva pitanja u vezi odobravanja javnog skupa i javnog reda i mira na području Višegrada u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Мир

Е овако треба да се подигну сви из Федерсције кад су у питању џихадисти, параџемати и исламске избјеглице којих је пуна БиХ, тоје пријетња.

Brat

Šta hoće paše i ustaše?? Dosta je bilo klanja srpskih glava. Nikad više. A tek ovi smradovi anbasadori.. pa ganjajte vehabije, puna ih je bih. A tek hrvati šta rade. Ali eu ne vidi problem.. dosta da kazemo svi. DOSTA!

Slobo

Pozdrav Braći iz Minhena! Ziv je Draza umro nije. Ovi što se bune nek pročitaju istinu. Četnici su bili antifašisti. Pomaze Bog Junaci! Bog ti pomogo!

MONDO REPORTAŽE