• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Agrokomerc" definitivno ne ide u stečaj

Autor mondo.ba

Preduzeće "Agrokomerc" iz Velike Kladuše definitivno ne ide u stečaj, potvrdio je svojom odlukom Opštinski sud u Bihaću, nakon što mu je ovaj predmet ponovo vraćen na odlučivanje.

Ovaj sud početkom ove godine donio odluku o pokretanju stečaja u "Agrokomercu", na traženje sedam predlagača kojima je ovo preduzeće dužnik, javljaju Nezavisne.

Na tu odluku se menadžment firme žalio Kantonalnom sudu, koji je poništio odluku i predmet opet vratio na prvostepeno odlučivanje.

U najnovijoj odluci Opštinskog suda Bihać navodi se kako je odlučeno da se obustavi stečajni postupak u "Agrokomercu" zbog odredaba Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH, kojim je definisano da se u toku postupka finansijske konsolidacije ne može pokretati prinudna naplata potraživanja nad imovinom društva s većinskim učešćem državnog kapitala.

Ranijom odlukom Vlade FBiH od 4. decembra 2014. odobreno je pokretanje postupka finansijske konsolidacije u "Agrokomercu" i utvrđen je njegov rok do 10. jula 2019. godine. Ovom sudskom odlukom zadovoljni su u Upravi "Agrokomerca" te ističu da preduzeće posjeduje ekonomsku sposobnost da u narednom periodu, kroz normalno poslovanje, stane na vlastite noge.

Mirsad Hamidović, vršilac dužnosti direktora, kaže kako je firma protekle godine kroz vlastito poslovanje obezbijedila uslove za penzionisanje 115 bivših radnika, a spremni su dogovorno izmiriti i dugovanja prema komitentima koji su zatražili pokretanje stečaja.

"Vlada Federacije BiH, kao titular imovine, je u decembru 2014. donijela odluku o finansijskoj konsolidaciji 'Agrokomerca', koja važi do 10. jula 2019. godine, i tu odluku može prekinuti jedino Vlada, nikakav općinski sud. Zbog toga je logično da je odluka o stečaju pala", smatra Hamidović.

"Agrokomerc" je u prijeratnom periodu bio nosilac ekonomskog razvitka Velike Kladuše, ali i cijelog bihaćkog okruga i jedan od najuspješnijih prehrambenih kombinata u bivšoj Jugoslaviji, koji je zapošljavao više hiljada radnika.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE