• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mektić: Tužilaštvo da se izjasni o četničkom skupu

Autor SRNA

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je da će nadležne agencije dokumentovati jučerašnje okupljanje članova Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu.

 Mektić: Tužilaštvo da se izjasni o četničkom skupu Izvor: Samir Cacan/MONDO
Izvor: Samir Cacan/MONDO

Mektić je rekao novinarima u Sarajevu da je ovo dogovoreno na jutrošnjem sastanku koji je imao sa predstavnicima nadležnih agencija.

"U narednih nekoliko dana dostavićemo izvještaj Tužilaštvu BiH, nakon čega očekujemo da reaguju. Spremni smo da postupimo u skladu sa daljim instrukcijama i zahtjevima Tužilaštva", naveo je Mektić, precizirajući da Tužilaštvo donosi odluku o tome da li će pokrenuti istragu.

On je podsjetio da odluku o registrovanju ovog i drugih udruženja donosi Ministarstvo pravde.

"Ako nadležno ministarstvo unutrašnjih poslova izda dozvolu za održavanje skupa, šta Ministarstvo bezbjednosti može učiniti da spriječi takvo okupljanje i može li stornirati takvu oduku?", upitao je Mektić.

On je napomenuo da je u nadležnosti drugih institucija, a ne Ministarstva bezbjednosti zabrana djelovanja i brisanja iz registra udruženja građana bilo kog udruženja koje u svom djelovanju ispoljava određenu vrstu ekstremizma, bilo sa nacionalnog, vjerskog ili drugog stanovišta.

Mektić smatra da je pitanje govora mržnje i upućivanje prijetnji na nacionalnoj i vjerskoj osnovi dovoljno regulisano u Krivičnom zakonu BiH, ali da je pitanje da li ima spremnosti tužilaštava i drugih pravosudnih institucija da u takvim slučajevima reaguju.

Ravnogorski pokret Višegrad organizovao je juče u tom gradu parastos i polaganje cvijeća na spomeniku četnikom komandantu, generalu Jugoslovenske vojske u otadžbini Draži Mihailoviću, povodom 73 godine od njegovog hapšenja nakon Drugog svjetskog rata u okolini Višegrada.

Kada je riječ o očekivanom povratku državljana BiH sa stranih ratišta, on je rekao da je provjeren identitet za određen broj lica koja su zarobljena i da je za sada sa sigurnošću za dva lica utvrđeno da imaju državljanstvo BiH.

"Za njima su raspisane međunarodne Interpolove potjernice i sada radimo na tehničkim detaljima u smislu konkretne primopredaje tih lica", naveo je Mektić i dodao da bi to moglo biti do kraja mjeseca.

Prema njegovim riječima, kad se utvrde detalji, ta lica će biti preuzeta, a potom im slijedi mjera pritvora i procesuiranje.

"Nakon preuzimanja predaćemo ih Tužilaštvu i Sudu biH uz cjelokupnu dokumentaciju koju o njima imamo", rekao je Mektić.

Upitan da li će Savjet ministara u tehničkom mandatu danas odlučivati o Nacionalnom godišnjem planu za članstvo u NATO, Mektić je rekao da ne može hipotetički govoriti o tome i da će to biti poznato nakon sjednice.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hk

Najbolje bi bilo da se svi pozabave migrantima a ne sporednim stvarima.

MONDO REPORTAŽE