• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zeleni klub": Formirati tim za Trgovsku goru

Autor SRNA

"Zeleni klub", koji okuplja poslanike sa svih nivoa vlasti u BiH, poziva nadležne institucije da formiraju pravni i ekspertski tim u vezi sa rješavanjem problema lokaliteta Trgovska gora.

trgovska gora.jpg Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Trgovska gora, nuklearni otpad Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Nadležnim institucijama u BiH ovaj klub poslanika predlaže utvrđivanje mogućnosti sudske zaštite ljudskih prava građana sa obje strane rijeke Une, s obzirom na to da ta lokacija ima najveći negativan uticaj na stanovništvo i životnu sredinu u BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Ta lokacija, kako se navodi, ima najveći negativan uticaj na raznovrsni biljni i životinjski svijet, na rijeku Unu i vodozahvate vode za piće, a ugroziće i Park prirode "Una", Nacionalni park "Una" i onemogućiće turizam i proizvodnju zdrave hrane u cijelom pogođenom području.

Poslanici "Zelenog kluba" danas su u Sarajevu tokom konferencije o temi "Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore" zaključili da lokacija Trgovska gora nije prihvatljiva za BiH, jer se nalazi na granici i ne ispunjava eliminatorne kriterijume za odlagalište nisko i srednje radioaktivnog otpada.

Uskoro table sa obilježjima "Park prirode Una"

Zaključeno je i da dosadašnji postupci koje su vodile institucije i organi Hrvatske, a koji se odnose na odabir lokacije na Trgovskoj gori za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, nisu u skladu sa međunarodnim konvencijama, direktivama, sporazumima i standardima koji su pravno obavezujući za Hrvatsku.

"Zeleni klub" podržao zaključke koje je Predsjedništvo BiH usvojilo na sjednici održanoj 22. marta, kojima se od Hrvatske traži, između ostalog, da lokaciju Trgovska gora, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa BiH, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Poziv je upućen svim nadležnim institucijama i organima u BiH na intenzivniji institucionalni i sveobuhvatni pristup radi osporavanja i sprečavanja uspostavljanja skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore korištenjem pravnog osnova iz konvencija i protokola iz ove oblasti.

Una u blizini Trgovske gore- Park prirode!

"Zeleni klub" predlaže Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara da hitno izvrše izmjene i dopune odluke o formiranju Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske gore, opština Dvor, Hrvatska, radi izmjene članova poslanika i delegata kojima je istekao mandat, te da se poboljša operativnost i efikasnost ovog radnog tijela.

Ovaj klub poziva lokalne zajednice, gradove i opštine u Hrvatskoj i BiH koje su posredno i neposredno zahvaćene i pogođene mogućim negativnim uticajem odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori da nastave da prate, planiraju i organizuju događaje s ciljem razvijanja svijesti o zaštiti zdravlja, životne sredine i bezbjednosti okoline, kao i protivljenje uspostavljanju tog odlagališta.

"Zeleni klub" čine poslanici Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske i lokalnih skupština. 

Mještani Novog i Dvora: NE nuklearnom otpadu!

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE