SDA Povucite odlikovanje dato Karadzicu

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

SDA: Povucite odlikovanje dato Karadžiću

Autor SRNA
Autor SRNA

Glavni odbor SDA u zaključcima sa današnje sjednice u Sarajevu zahtijeva "od vlasti u Republici Srpskoj da povuku odlikovanje dodijeljeno Radovanu Karadžiću".

SDA takođe traži i izmjenu imena Studentskog doma na Palama nazvanog po prvom predsjedniku Republike Srpske, te pozdravlja odluku Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim obilježavanja 9. januara.

Glavni odbor SDA u zaključcima svojio je danas zaključke u kojima se naglašava da pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću ima "istorijski i pravni značaj". 

Jednim od zaključaka pozdravlja se odluka Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike, te ističe kako je "obaveza vlasti Republike Srpske da poštuju Ustav BiH, provode odluke Ustavnog suda, te poštuju međunarodne i evropsku konvenciju". 

SDA zahtijeva u zaključcima da Tužilaštvo BiH dovede do kraja istragu i pokrene krivične postupke protiv organizatora okupljanja pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu, te pokretanje postupka zabrane ovakvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja pokreta u BiH, koje, kako navode, "predstavlja stalnu prijetnju miru i stabilnosti". 

Glavni odbor SDA osuđuje, kako ističu, "učestale fizičke i verbalne napade na povratnike u Republiku Srpsku, kao i prijetnje koje im se upućuju, te poziva nadležne organe da hitno procesuiraju i sankcionišu počinioci ovih napada". 

Iako ne navode konkretne primjere napada i prijetnji, u SDS smatraju da vlasti u Srpskoj moraju da preduzmu konkretne mjere koje će doprinijeti suzbijanju nacionalne mržnje. 

Ova stranka je izrazila "zabrinutost" zbog informacija da pripadnici Bezbjednosno-obavještajne agencije Hrvatske vrbuju državljane BiH s ciljem, kako u ovom zaključku Glavnog odbora obrazlažu, "da se u pojedine džemate pokušaju podmetnuti dokazi o navodnim terorističkim aktivnostima i time kreira lažna slika o postojanju naoružane ekstremističke mreže u BiH da bi se lakše ostvarivali politički ciljevi usmjereni protiv BiH i Bošnjaka". 

SDA traži od policijsko-bezbjednosnih agencija u BiH da o ovom pitanju preduzmu hitne mjere iz svoje nadležnosti, a od pravosudnih institucija da preduzmu neophodne radnje da se slučaj rasvijetlio i odgovorni sankcionisali, a ne da dođe do zataškavanja ovog slučaja. 

Glavni odbor SDA dao je punu podršku pregovaračkom tima SDA na čelu sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem u implementaciji izbornih rezultata, kao i "politički zrelu i odgovornu odluku Demokratske fronte da učestvuje u pregovorima o formiranju vlasti i preuzme dio odgovornosti za procese koji slijede". 

Pozdravljena je Izjavu koju je predsjednik SDA Bakir Izetbegović usaglasio sa predsjednicima SNSD-a i Miloradom Dodikom i HDZ-a BiH Draganom Čovićem, kao principe djelovanja parlamentarnih većina i izvršne vlasti u tekućem mandatu, a najoštrija osuda upućena je pokušajima "oživljavanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne". 

"To predstavlja kontinuitet djelovanja s ciljem ponovnog uspostavljanja paradržavne tvorevine koja je proizvela udruženi zločinački poduhvat osuđen od Haškog tribunala. Poručujemo da nikada neće uspjeti nikakvi pokušaji dalje teritorijalne i etničke podjele BiH", navodi se u zaključku Glavnog odbora SDA. 

STEVANDIĆ: SDA NAJVEĆA OPASNOST ZA BIH

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je trenutno najveća opasnost po BiH percepcija koju nameće SDA, koja je nesumnjivo srbofobna, ali da će naredne godine pozvati Bakira Izetbegovića na proslavu 9. januara - Dana Republike.

Nenad Stevandić Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Komentarišući odluke Glavnog odbora SDA koja u jednom zaključku navodi da je presudom Radovnu Karadžiću "potvrđena istina o genocidnom projektu", Stevandić je ocijenio da ta stranka ima probleme sa činjenicama i logikom, te je istakao da nikada nije postojala presuda radi genocidnog projekta već da je to izmišljotina SDA. 

"SDA ima problem sa percepcijom Srba i Republike Srpske. Ona je još u ratnim stereotipima, ne shvatajući da je rat prošao prije više od dvije decenije. SDA ne vidi nikakav drugi problem u životu, osim bavljenja Republikom Srpskom, Radovanom Karadžićem, studentskim domovima, povratnicima", rekao je Stevandić. 

Kada je riječ o napadima na povratnike, što Glavni odbor SDA ističe u svojim zaključcima, Stevandić je podsjetio da je sve rasvijetljeno i sankcionisano, te ukazao na slučaj u kome je Bošnjak ubio povratnika, kada SDA nije čekala činjenice već je odmah podigla veliku hajku, ali se ućutala kada se vidjelo da je bio okršaj među Bošnjacima. 

On je ukazao na to da SDA zaboravlja činjenicu da je najveći stepen povratka ostvaren jedino u Republiku Srpsku, da je Srpska mnogo više multietnička nego Federacija BiH i da su oni sami priznali, kako je to Bakir Izetbegović rekao, da su Srbi statistička greška između dva i tri odsto, a da Bošnjaka ima između 16 i 17 odsto. 

"Sa jedne strane iznose konstrukciju da su povratnici ugroženi, a sa druge strane pokazuje se da najviše povratnika ima upravo u Republici Srpskoj. Ugroženi su oni kojih ima najmanje u FBiH, a to su srpski povratnici", istakao je Stevandić. 

Kada je riječ o zaključku kojim GO SDA ističe da je obaveza vlasti u Srpskoj da provodi odluke Ustavnog suda, Stevandić kaže da je SDA zaboravila na više od 90 presuda Ustavnog suda BiH koje niko nije poštovao, pogotovo ta stranka. 

"Jednostrano, unilateralno tumačenje sadašnjosti i budućnosti dovešće u poziciju da je najveća opasnost za BiH upravo SDA i njeni pogledi", rekao je Stevandić. 

Na izjavu Bakira Izetbegovića da ne zna da li će naredne godine biti obilježen 9. januara - Dan Republike, Stevandić je rekao da će biti veličanstvena i najveća do sada proslava. 

"Nećemo propustiti da pozovemo Bakira Izetbegovića", poručio je Stevandić.

ČUBRILOVIĆ: BIH NEMA PERSPEKTIVU

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da zaključci Glavnog odbora SDA u kojima se bavi Republikom Srpskom predstavljaju dnevno-političke potrebe Bakira Izetbegovića, ali i pokušaj kupovine vremena pred izbor Savjeta ministara.

Čubrilović je rekao da takve zaključke shvata dnevno-političkim potrebama Bakira Izetbegovića da učvrsti svoju poziciju unutar stranke, a da SDA postavi na bolje pozicije unutar politike BiH.

Nedeljko Čubrilović Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

"To nikako drugačije ne vidim, ne vidim to ni kao prijetnju Republici Srpskoj. Republiku Srpsku ni Bakir Izetbegović niti bilo koja druga politička opcija ne može da ugrozi", rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, sve to rade uoči izbora Savjeta ministara, jer nekome treba da kupi vrijeme kako se to ne bi desilo.

Čubrilović je dodao da nekome izgleda smeta da BiH postaje država svih građana, pa se svaka prilika koristi da se jedan narod osudi.

"Mene je kao čovjeka i kao građanina sramota da iz jednog naroda neprestano trpimo poniženja, osude", rekao je Čubrilović.

Govoreći o zaključku SDA koji se odnosi na presudu Radovanu Karadžiću, Čubrilović navodi da je jasno da je riječ o individulanoj odgovornosti ako je ima, te da se ne presuđuje Republici Srpskoj.

"Republika Srpska je prije svih ratnih dešavanja, 9. januara, konstituisala najviše zakonodavno tijelo, i od tada gradi svoje institucije. Da nije bilo rata ona bi ih isto tako izgraddila", istakao je Čubrilović.

Komentarišući jedan od zaključaka sa sjednice Glavnog odbora SDA o napadima na povratnike u Republiku Srpsku, Čubrilović je istakao da bi u Srpskoj željeli da povratnici u Federaciji BiH imaju status kakav imaju povratnici u Srpskoj.

"Mjereno prema bilo kojim vrijednostima i kriterijumima mnogo je bolji položaj povratnika u Republiku Srpsku nego obrnuto", rekao je Čubrilović.

On je dodao da je i Bijeljina, gdje je bio u posjeti, dobar primjer za to, ali da treba otići u Glamoč, Grahovo, Drvar i vidjeti poziciju povratnika u rim sredinama.

Čubrilović je objasnio da u ovom slučaju govori o lokalnim zajednicama u kojima je većinsko srpsko stanovništvo, a da se može zamisliti kakvo je stanje tamo gdje su Srbi zastupljeni jedan-dva procenta ili čak u promilima.

"Tamo gdje ih je bilo desetine hiljada danas ih je tek nekoliko stotina", rekao je Čubrilović.

On smatra da Izetbegović i svi drugi koji tako razmišljaju ne misle dobro BiH za koju je deklarativno zalažu, a rade nešto sasvim drugo, što ne vodi ničemu.

"Ova država nema perspektivu i onda ne treba da krive nekog drugog kad ima neki radikalniji stav", zaključio je Čubrilović.

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan VRS

I Truman da povuce orden Drazi Mihailovicu... i da se Ivi Andricu oduzme Nobelova nagrada.

Vb

Koje sebi pravo daje sda,da ona nekoga uslovljava.Osudite vi ,Orića,Dudakovića itd. One koji su ubijali Srpski narod i nevinu djecu,one koji su naredili progon Srpskog stanovništva iz svih krajeva federacije.Prekinite slaviti dan,kad ste napali na Srbe.

Lima

Bakir oce dabude gazda swima,anemoze u swojoj TKZ DRZAWI!TURA NOS SWUGDE!

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader