• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zakon nije udar na medije, pretrpjeće izmjene"

Autor SRNA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da niko nema pravo da ometa predstavnike države da rade posao.

 Dragan Lukač Zakon o javnom redu i miru Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"U Narodnoj skupštini Republike Srpske uskoro će biti set zakona, a jedan od njih je i Nacrt zakona o javnom redu i miru. U jednom njegovom članu se kaže - ko ometa službena lica, predstavnike državnih institucija u njihovom radu, može da odgovara. Nigdje se tu ne kaže - ko ometa policijskog službenika. Zakon nije nikakav udar na medije", rekao je Lukač novinarima u Zalužanima kod Banjaluke.  

On je napomenuo da će Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru u daljoj proceduri vjerovatno pretrpjeti određene izmjene. 


Lukač je ponovio da je riječ o Nacrtu zakona koji imaju i neke druge zemlje.

Cvijanovićeva: Ojačati ulogu policajca

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Zalužanima kod Banjaluke da treba ojačati ulogu policajaca u društvu radi očuvanja bezbjednosti građana, njihove imovine u poretka u cjelini.

"Policija jeste stub bezbjednosti Republike Srpske i ukupnog sistema. Policija ne postoji da bi je bilo ko omalovažavao, nego da bi vodila računa o bezbjednosti", rekla je Cvijanovićeva novinarima komentarišući Nacrt zakona o javnom redu i miru.

Ona je istakla da želi da vidi da se u društvu poštuju demokratske vrijednosti, ali da policajci ne smiju biti razvlašćeni.

"Policajci ne smiju biti razvlašćeni, a onda se očekivati da bude profesionalan i efikasan u izvršavanju obaveza. Mora se naći mjera. Podržavam da uloga, obaveze, pozicija, kapacitet i ovlašćenja policajaca budu zaštićeni", dodala je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da je ovo zakonsko rješenje u formi nacrta i da su prepisana rješenja nekih država u okruženju.

"Sve primjedbe čućemo u Narodnoj skupštini i do prijedloga zakona biće iskorigovano sve što je potrebno za bolji rad MUP-a i zaštite građana Srpske. Biće javna rasprava i do prijedloga vidjećemo kako će se sve kretati", rekao je Višković.

Neka i Federacija formira rezervni sastav policije

Govoreći o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim je predviđeno formiranje rezervnog sastava policije, Dragan Lukač je ponovio da je potreban rezervni sastav s ciljem dodatne bezbjednosti Srpske.

"Narodni poslanici će i o ovom rješenju iznijeti mišljenje. Nemam ništa protiv da u Federaciji bude uspostavljen rezervni sastav policije, čak smatram da je to potrebno", dodao je Lukač.

On je naveo da se rezervni sastav ne formira radi ratnih dešavanja.

"Nama rat ne treba niti našoj djeci. Niko ne radi na tome da ovu državu ponovo uvede u rat. Želimo samo dovoljan broj policajaca koji će garantovati bezbjednost građanima, da se bori sa problemom migracija, ali i u slučaju elementarnih nepogoda", kaže Lukač.

On je rekao da bi rezverni sastav trebalo da broji oko 1.050 ljudi i da će oni biti regrutovani sukcesivno, ali da za sada nije bilo poziva

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Decko Koji Obecava

Kako se zove onaj koji je tuzio RS i uzeo debele pare? A sad zivi na racun te iste RS.

MONDO REPORTAŽE