• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Oslabila uloga međunarodne zajednice u BiH"

Autor mondo.ba

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izrazio je nezadovoljstvo zbog slabljenja uloge međunarodne zajednice u BiH.

Džaferović je zabrinutost iskazao naročito zbog toga što, kako kaže, još nije do kraja sproveden Dejtonski mirovni sporazum, niti su otklonjene prepreke koje sprečavaju punu funkcionalnost institucija BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je naveo da je slabljenje uloge međunarodne zajednice prije pune primjene Dejtonskog mirovnog sporazuma ohrabrilo "predvodnike destruktivnih politika", što se može negativno odraziti na stabilnost i razvoj BiH.

Džaferović, koji je primio u nastupnu posjetu prvog zamjenika visokog predstavnika za BiH i supervizora za Brčko distrikt Majkla Skenlana i visokog predstavnika Valentina Incka, naglasio je potrebu da OHR, kao dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, mora ostati u mandatu u BiH sve dok odredbe tog sporazuma ne budu sprovedene u cjelini.

Tokom susreta su razmijenjena mišljenja o političkoj situaciji u BiH, te aktivnostima koje OHR preduzima u okviru mandata, a Džaferović je istakao da cijeni bogato diplomatsko iskustvo Skenlena i poželio mu je uspješan mandat u BiH.

Visoki predstavnik Valentin Incko ranije je izjavljivao da još nisu ispunjena "pet plus dva" uslova da bi OHR bio zatvoren, te da je jedan od njih knjiženje vojne imovine, a da je drugi uslov koji nije ispunjen pozitivna ocjena političke situacije u BiH, zasnovane na punom ispunjavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Incko je jednom prilikom objasnio  "da smatra da ne treba biti zabrinut i nervozan zbog prisustva predstavnika međunarodne zajednice u BiH", navodeći da se u nekim zemljama poput Kipra, koji je član EU, oni nalaze oko 50 godina.

Tagovi

OHR

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gk

Tacno je oslabila ali bi trebalo da se zove ko i pre.Herceg bosna a Republika Srpska da bude nezavisna.

Bv

Po cickovom misljenju bi mozda trebalo svu RS-u,utopiti BiH,da bi njihov (dozivljaj)bio ispunjen,odnosno pet plus dva.

Misirac

Treba da 50 godina dobija po 25000€. Ni Incko ništa ne zna.

MONDO REPORTAŽE