• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Neka i FBiH uvede rezervni sastav policije"

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Narodna skupština RS usvojila je danas Nacrt zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. Njime je definisano uspostavljanje rezervnog sastava policije, te omogućavanje stranim državljanima da rade kao prikvireni istražioci MUP-a RS.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač ponovio je danas u završnoj riječi, da se ne protivi da i Federacija BiH uspostavi rezervni sastav policije, te poručio kako „pozdravlja svakog novog policajca na ulicama u BiH“.

"FBiH ne treba da nam prijeti. Ne bojim se toga. I u ovom trenutku svi kantoni imaju mnogo više policijskih službenika nego RS. Ne vidim to kao problem za RS, kao ni to da oni formiraju rezervni sastav u pojedinim kantonima", kazao je Lukač.

On je istakao da je migrantska kriza osnovni razlog za formiranje rezervnog sastava policije RS, te da Srpska mora napraviti korake da odgovori na povećan broj nelegalnih migranata.

"Migrantska kriza se neće završiti ni ove ni sljedećih godina. Rezervni sastav nam je neophodan da imamo dodatnu snagu, jer ako iz našeg redovnog sastava isključimo nekoliko stotina ljudi da pojačaju granice, možem ugroziti bezbjednost u našim gradovima", rekao je Lukač.

Govorio je i o definisanju „legendiranja“ u zakonu, odnosno omogućavanju stranim državljanima da rade kao prikriveni istražioci MUP-a RS pod novim identitetom, te ocijenio da je to važno zbog međunarodnih akcija.

Lukač je poručio da MUP RS već ima prikrivene istražioce koji su sve veće akcije u posljednje vrijeme uradili na taj način.

"Da bismo imali mogućnost međunarodnih akcija, tražimo da se može angažovati policijski službenik drugih država. To je neophodno, jer se RS ne može sama, u svojim okvirima, boriti protiv organizovanog kriminala, posebno kada je u pitanju tgrovina drogama, gdje su uključeni i svjetski kriminalci", rekao je Lukač.

Tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda potpredsjednik Narodne skupštine RS Milan Petković je rekao da se sinoć, tokom gostovanja na jednoj federalnoj televiziji, "uvjerio koliko u FBiH postoji otpor" ovom prijedlogu.

"Uvjerio sam se da su visoki zvaničnici SDA i DF-a protiv i bio sam negativno iznenađen. Oni se raduju sukobima i napadima na policiju RS i pozivaju se na ovlaštenja koja treba da povlači visoki predstavnik u BiH", rekao je Petković.

Potpredsjednik NSRS Senad Bratić (SDA) kazao je da je neprimjereno govoriti na takav način.

"Mislim da je to jedna ružna konotacija. Vaša diskusija je bila korektna, a završena je na neprimjeren način", istakao je Bratić.

Petković mu se zatim u replici izvinio, te rekao da su povod za njegove riječi bile sinoćnje izjave zamjenika ministra pravde BiH, funkcionera SDA, a koje su bile usmjerene protiv RS i njene policije.

"Veoma ostrašćeno, nekorektno i bez ikakve potrebe. Izvinjavam se vama lično, ali ne i stranci SDA", rekao je Petković, a Bratić je izvinjenje prihvatio.

Poslanik PDP-a Jelena Trivić je smatrala da u ovom zakonu dolazi do dupliranja pravnih normi, a ocijenila je da se neka policijska ovlaštenja tek sada zakosnki uvode, a ranije su već postojali u praksi.

Govoreći o rezervnom sastavu policije, Trivić je rekla da se samo u jednoj rečenici navode razlozi za njegovo uspostavljanje, „sa ciljem podizanja bezbjednosti na viši nivo“.

"Mislim da je ovo pitanje zaslužilo malo više obrazloženja", kazala je Trivić.

Nebojša Vukanović (SDS) je kazao da se formira rezervni sastav, a ne funkcioniše ni postojeći od 5.000 ljudi.

"Imaju 5.000 pripadnika, a ne mogu da uhvate nijednog korumpiranog čovjeka. Imamo afere, a niko da se, nažalost, nađe iza rešetaka. Treba izvršiti reformu MUP-a RS kako bi bio što funkcionalniji", dodao je Vukanović.

U današnjem danu za glasanje, posalnici NSRS su prihvatili i niz drugih zakonskih prijedloga, među kojima su onaj o platama policijskih službenika, nejonizujućem zračenju, radio – amaterizmu i drugi.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE