• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zaklanom starcu stavili novine u ruke, pa zvali ženu"

Autor SRNA

Pozvali su ženu i rekli: "Dođi da vidiš kako ti muž čita novine", brutalni su navodi svjedoka zločina generala Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika Petog korpusa tzv. Armije BiH, kojima se sudi za zločine nad Srbima u Krajini.

 "Zaklanom starcu stavili novine u ruke, pa zvali ženu" Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac
Ilustracija
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

U Sudu BiH u Sarajevu počelo je suđenje generalu Atifu Dudakoviću i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine, a o zločinima koje su počinili najviše govore potresna svjedočenja nekih od očevidaca.

Jedan od njih, čiji je identitet poznat Srni a koji neće biti objavljen s obzirom na to da je postupak za zločine počinjene u zapadnokrajiškim opštinama u toku, ispričao je da je 16. septembra 1995. godine muslimanska vojska napala selo Ilidža, u opštini Sanski Most.

U tom napadu ubijen je njegov blizak srodnik. Unakaženo tijelo čovjeka pronašli su oko 100 metara od kuće.

"Na tjemenu, u predjelu glave, bio je udaren klin dužine 15 centimetara, u predjelu grudi imao je dvije ubodne rane, dužine od po nekoliko centimetara, dok mu je polni organ zajedno sa testisima bio odsječen", navodi se u svjedočenju koje je u posjedu Srne.

Prema njegovim riječima, unakaženo tijelo sahranjeno je u voćnjaku nadomak kuće, bez sanduka, spušteno je samo onako u zemlju jer se borbena linija nalazila u blizini.

"Istog dana ubijen je i moj komšija. Negovo tijelo nisam vidio, ali su ljudi na sahrani pričali da je pronađen na livadi. Ležao je na leđima. Imao je prostrijelne rane u predjelu glave i ubodne rane po grudima, a i nemu je odsječen polni organ i položen na grudi", navodi se u ovom potresnom svjedočenju. 

Prema njegovim riječima, prilikom upada muslimanske vojske pod vođstvom Dudakovića, u susjedno sjelo Podovi, ubijeno je više lica srpske nacionalnosti koja su ostala kod svojih kuća jer nisu uspjela da pobjegnu.

On je rekao da mu je supruga jednog od ubijenih Srba, koji je imao 85 godina, ispričala da su je muslimanski vojnici doveli do mjesta gde je bilo tijelo njenog supruga.

"Pozvali su je i rekli: `Dođi da vidiš kako ti muž čita novine`. Kada su je doveli do njegovog tijela, muslimanski vojnici su zaista zaklanom čovjeku stavili novine u ruke", ispričao je ovaj svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 Srba, progon i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništavanje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Oni se terete za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih se još traga.

Dio optužnice za Atifa Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svedoka i šest stručnih vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE