• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suđenje Dudakoviću: "Sud BiH da postupi kao Haški"

Suđenje ratnom generalu tzv. Armije BiH Atifu Dudakoviću i petnaestorici oficira Petog korpusa, za ratni zločin nad Srbima na području četiri zapadnokrajiške opštine u jesen 1995. godine nastavljeno je danas.

 Suđenje Atifu Dudakoviću Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ
Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ

Pred Sudom BiH,u uvodnim riječima odbrane, Dudakovićev advokat Asim Crnalić izjavio je da je cilj vojne akcije "Sana 95" nije bio protjerivanje Srba, kako se navodi u optužnici, već kako kaže, oslobađanje tih prostora od Vojske Republike Srpske.

Prema njegovim riječima akcije Armije BiH u Bosanskom Petrovcu, Ključu, Bosanskoj Krupi i Sanskom Mostu u jesen 1995. godine, su bile legitimne vojne akcije dok je ubijanje srpskih starica i zarobljenih vojnika bila posljedica borbi između Vojske RS i Armije BiH.

Navodeći da je u akciji "Sana 95" ubijeno manje Srbe nego u akciji "Oluja" hrvatske vojske i policije, Dudakovićev branilac je zatražio da sudsko vijeće postupi kao i Haški tribunal, koji je oslobodio hrvatske generale optužbi za zločine u "Oluji".

"Zaklanom starcu stavili novine u ruke, pa zvali ženu"

Argument da manje ubijenih Srba znači da nema zločina predsjedavajuća sudskog vijeća energično je odbacila, javila je RTRS.

"Cilj oslobodilačke akcije 'Sana 95' nije protjerivanje Srba, već da se pobijedi Vojska Republike Srpske i oslobode ti prostori. Dokazaćemo da BiH nikada nije planirala da ubija Srbe na tom lokalitetu", rekao je Crnalić, branilac prvooptuženog Atifa Dudakovića i Ibrahima Nadarevića.

Takozvanu "oslobodilačku" akciju Dudakovićevog Petog korpusa i drugih mu podređenih jedinica, Srbi su platili sa više od 300 žrtava.

Kako se navodi u optužnici, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata ubijani su civili i zarobljeni vojnici, a najstarija žrtva Sava Šljivar bio je 1901. godište.

Kako podsjeća RTRS, uništeno je 38 pravoslavnih crkava, a pričinjenu materijalnu štetu do sada niko nije izmjerio.

"Dudakovićev cilj - etničko čišćenje"

"Ubijeni su svi civili srpske nacionalnosti, koji su zaticani u selima i gradskom području opština. Riječ je se uglavnom o starim i nemoćnim licima. Nema lica kojima je ukazana milost, svi su ubijeni, čak i oni koji su zarobljeni ili su se predali", navodi se, između ostalog, u optužnici protiv Dudakovića i ostalih.

Tužilaštvo BiH najavilo je da će izvesti 110 materijalnih dokaza, biće saslušano šest vještaka različite struke i ukupno 447 svjedoka, među kojima 16 pod posebnim mjerama zaštite.

Suđenje se nastavlja 13. maja saslušanjem prvog svjedoka, žrtve Petog korpusa Armije BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE