• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Droga, papagaji, jaganjci: Šta se krijumčari u BiH

Šverceri u BiH pokušavaju prokrijumačariti sve i svašta, a na graničnim prelazima, u prva tri mjeseca tekuće godine, oduzeta je roba vrijedna više od 15 miliona maraka.

  Najviše ih je, u vrijednosti od pet miliona maraka, završilo na carinskom terminalu u Tuzli, a najmanje u Mostaru - oko 185 hiljada KM.

Među oduzetim predmetima ima, bukvalno, svega – od bižuterije, tekstila i raznih aksesoara pa sve do srebra, zlata, putničkih automobila i narkotičkih sredstava (skanka), podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Najviše je bilo pokušaja šverca tekstila, obuće, cigareta i duvanskih prerađevina. Što se tiče ukupno oduzete robe, zaključno sa 31. decembrom 2018. godine vrijednost pravosnažno oduzete robe iznosi 11,7 miliona KM, a nepravosnažne 8,6 miliona KM, odnosno ukupno 20,4 miliona KM.

Interesantno je pomenuti da se u oktobru prošle godine desio pokušaj krijumčarenja 20-ak vjenčanica, u vrijednosti od oko 100 hiljada maraka. Bilo je i pokušaja šverca kozmetike, nakita. Proteklih godina graničari su oduzimali srebrne poluge, bajonete, kornjače, zamrznute ptice.

Pored roba za koje je već uobičajeno da su predmet zaplijene, šverceri, između ostalog, pokušavaju da prokrijumčare i auto-dijelove, bijelu tehniku, ali i razne prehrambene proizvode. Zanimljivo je pomenuti i jednu situaciju iz Sarajeva kada je državljanin Katra na letu Sarajevo–Doha u avion pokušao da unese meso od dva čitava jagnjeta.

Prije nekoliko dana u Zvorniku je spriječili krijumčarenje 15 jagnjadi iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, a na jednom graničnom prelazu u januaru ove godine carinici iz Srbije su su spriječili krijumčarenje četiri goluba i devet papagaja.

U UIO kažu da ne raspolažu privremeno oduzetom robom već o svemu odlučuju nadležni sudovi.

"Za pravosnažno oduzetu robu, nadležni sud obično u presudi kaže šta će se s predmetnom robom dalje dešavati, hoće li se ista uništiti, prodati ili nešto treće, a sve u zavisnosti od vrste robe. U zavisnosti od vrijednosti robe i namjeri, donosi se odluka i podnose i izvještaji o počinjenom krivičnom djelu iz oblasti indirektih poreza, te sa takvi izvještaji šalju Tužilaštvu BiH", pojasnio nam je portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Dio robe biva uništen, a dio se proda na aukicajama.

"Putem aukcija izvršena je u toku 2018. godine prodaja pravosnažno oduzete robe u iznosu od 479.439 KM, dok je uništeno po naredbi sudova robe u vrijednosti od 459.332 KM. Roba koja se uništava je akcizna roba ili roba koja predstavlja povredu prava intelektualnog vlasništva", rekao nam je Kovačević.

jagnje Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Aukcije se objavljuju na internet stranici UIO, na oglasnoj ploči regionalnog centra koji vrši prodaju, centralnoj kancelariji i odgovarajućim dnevnim listovima koji su dostupni na cijelom području BiH najmanje 10 dana prije aukcije.

 "Aukcije su javne. Na aukciji mogu učestovati pravna i punoljetna fizička lica, kao i fizička lica koja obavljaju djelatnost registrovanu kod nadležnog organa, pod uslovom da polože propisani depozit (10 odsto. Depozit se uplaćuje bezgotovinski na depozitni račun Uprave ili gotovinom na blagajni regionalnog centra na sam dan održavanja aukcije", kazao nam je Kovačević.

Ako prva javna aukcija ne uspije ili ako je po okončanju aukcije ostalo neprodate robe, komisija odlučuje da li će se održati druga aukcija ili će se prodaja izvršiti putem direktne prodaje. Ukoliko komisija odluči da se održi druga aukcija, ista se održava pola sata nakon okončanja prve aukcije, a cijena se tada osjetno umanjuje.

"Na drugoj javnoj aukciji, minimalna dogovorena cijena za prodaju robe umanjuje se na 75 odsto od cijene utvrđene za prvu javnu aukciju. Svi koji su ranije položili depozit za prvu aukciju, imaju pravo da učestvuju na drugoj aukciji na osnovu ranije položenog depozita. Ako su aukcija ili licitacija poništene ili nisu uspjele ili je po okončanju aukcije ili licitacije ostalo neprodate robe stavaraju se uslovi za postupak direktne prodaje. Ponude za direktnu prodaju se dostavljaju u zatvorenoj koverti najmanje 24 sata prije vršenja direktne prodaje, koverte se otvaraju javo i roba se prodaje licu sa najboljom ponudom", kažu u UIO BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. 

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE