• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za 23 godine BiH izgubila skoro 86.500 državljana

Autori mondo.ba Autori SRNA

Državljanstva BiH od početka godine odrekla su se 1.263 lica, a od 1996. godine njih 86.262. Od taksi za odricanje državljanstva u budžet se slilo više od 3,5 miliona KM.

 Za 23 godine BiH izgubila skoro 86.500 državljana Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Trend odricanja državljanstva BiH raste i svakog mjeseca je sve više onih koji uzimaju državljanstvo neke druge zemlje.

Najviše nekadašnjih državljana BiH postali su Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Norvežani, Česi.

Portparol Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Zorica Rulj izjavila je za današnji "Dnevni avaz" da u postupku odricanja državljanstva BiH građani nisu dužni da navedu druge razloge osim činjenice da već imaju ili im je zagarantovano sticanje državljanstva druge zemlje.

Prema njenim riječima, državljani BiH moraju, da bi stekli pravo na pasoš druge zemlje, u inostranstvu boraviti između pet i 10 godina.

Ona navodi da je veliki broj onih koji se odriču državljanstva BiH mlađi od 30 godina, obrazovani su i potpuno integrisani u sredinama u kojima žive i mnogo bolje govore engleski i njemački nego jezike koji su u upotrebi u BiH.

Taksu od 800 KM plaćaju svi koji se državljanstva BiH odriču u korist svih zemalja svijeta, osim ako uzimaju državljanstvo neke od zemalja bivše SFRJ, kada plaćaju 200 KM.

Prošle godine bilo je predviđeno da se od ovih taksa u budžet BiH slije 2,2 miliona KM, ali je ta suma premašila 3,5 miliona KM. 

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gh

Zasto sada kukati sto ode narod iz BiH.Politika je kriva i politicari,zato sto su se, prvenastveno borili za sebe a ne za narod,za opstanak,za radna mjesta,da se stvore a ne da se zatvore fabrike.Da radnik bude adekvatno placen za svoj rad.Narod ode ge se vrednuje rad i zato i posteno placen itd.U BiH su samo placeni politicari.

MONDO REPORTAŽE