• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo jedan od najboljih pilota Jugoslavije

Autor Tanjug

Vojni pilot izviđač, diplomata i pukovnik Jugoslovenske narodne armije Suad Hamzić iznenada je preminuo u četvrtak uveče u Mostaru, u 74. godini, saopštila je njegova porodica.

Mjesto i vrijeme sahrane biće blagovremeno objavljeni, prenosi vazduhoplovni portal Tango6.

Suad Hamzić letio je na različitim letjelicama, od sovjetskih MiG-ova do tada novog američkog izviđača RF-5E - aviona i bio je među rijetkima koji je taj avion testirao za JNA u Americi.

Hamzić, koji je letačku karijeru počeo na propelerskim avionima da bi tokom godina napredovao kroz generacije sve bržih i sve sposobnijih letjelica, ostaće upamćen i po letačkim pričama koje je objavljivao beogradski Vazduhoplovni portal "Tango siks", u kojima je govorio o odnosu JNA prema NLO i sličnim fenomenima.

Kako je govorio Hamzić, JNA je sedamdesetih godina ozbiljno analizirala pojave nepoznatih letećih objekata iznad Jugoslavije.

On je, kako prenose beogradski mediji, svjedočio i o sopstvenim susretima sa čudnim objektima na nebu.

"Bilo ih je tri, a najjupečatljiviji se dogodio avgusta 1970. godine, kada sam u dvosjedu 'mig 21' sa pilotom Dušanom Stipićem imao bliski susret sa takvom letjelicom iznad Plaškog", pričao je pukovnik Hamzić.

"Poslati smo na osnovu uzbune Radarskog centra i vrlo brzo stigli u vizuelni kontakt sa objektom, veoma velikim, koji je isijavao svetlo. Penjali smo se ka njemu nadzvucnom brzinom, ali nikako nismo mogli da mu ocijenimo visinu. Procjenjivao sam da je negdje na 22.000 metara. U jednom trenutku objekat koji je lebdio i koji smo gledali ubrzao je i nestao. Izgubio se i sa radara", svjedočio je Hamzić.

Prema njegovim riječima, nekoliko mjeseci kasnije sličan objekat je lebdio iznad aerodroma u Bihaću i pošto ga je sa zemlje ugledala grupa pilota nestao je na isti način.

Početkom 1974. u noćnom letu na maršruti od Karlovca do Duge Rese, takođe, poslije radarskog upozorenja sa zemlje, kako ukazuje, proletio je pored svjetlećeg NLO.

Hamzić je svoja iskustva pretočio u knjigu "Letačke priče", gdje je rekao da je zahvaljujući "Titovoj vojnoj pilotskoj školi" ostvario mnoge ljubavi i ambicije.

Letei je na svim tipovima aviona kojima je raspolagala JNA do 1990.

Bio je vojni ataše u Turskoj i jedan od rijetkih pilota iz Jugoslavije koji je testirao avione u SAD.

-
Izvor: Tangosix.rs

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE