• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Sljedeće godine obucite uniforme VRS

Dodik je danas zatražio od komandata Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka da na sljedećem obilježavanju Dana Vojske više od pola stroja bude obučeno u uniforme Vojske Republike Srpske.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske bila greška, ali da je uvjeren da ta vojska živi i da će pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka uvijek biti spremni da brane slobodu Srpske i njenog naroda.

"Svi mi koji radimo u ime naroda, bez obzira na kom nivou, moramo se osjećati dijelom ukupnog bezbjednosnog sistema srpskog naroda i taj sistem bezbjednosti mora biti integrisan i vidljiv na svakom mjestu, i na političkom i vojnom, kako bi jasno dali poruku svakome ko misli da je sloboda srpskog naroda jeftina stvar", rekao je Dodik na obilježavanju 12. maja - Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH u kasarni "Kozara" u Banjaluci.

Dodik je istakao da se bez obzira na organizacione strukture vrhovna komanda nad strukturom bezbjednosti, pa i u Oružanim snagama, nalazi u Republici Srpskoj.

"Zajedno sa predsjednikom Republike Srpske posvećen sam činjenici da bez obzira što je Ustav BiH dodijelio Predsjedništu vrhovnu komandu nad vojskom, hoću da kažem da, što se mene lično tiče, poštovaćemo tu odluku i Ustav, ali, svakako, moje opredjeljenje jeste - vrhovna komanda je ovdje u Banjaluci za pripadnike našeg Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka", naglasio je Dodik.

Dodik je danas zatražio od komandata Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka da na sljedećem obilježavanju Dana Vojske više od pola stroja bude obučeno u uniforme Vojske Republike Srpske.

"Ovo je naš dan i naše obilježavanje. Ja vas molim da mi pripremite sve neophodno da bi to obezbijedili", istakao je Dodik.

Dodik je ukazao da danas nije lako biti pripadnik ovog puka u sistemu Oružanih snaga BiH, ali je istakao da je veoma posvećen da se očuva subjektivitet prisustva Srpske u toj strukturi i status pripadnika puka.

"Uvijek ću stati iza svakog zahtjeva koji dođe od pripadnika naše strukture u Oružanim snagama", poručio je Dodik, te podsjetio da je odluka o formiranju Oružanih snaga donesena pod prisilom međunarodnog faktora.

On je rekao da je uvjeren da je greška bila odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske zbog čega je danas veća izloženost raznim zahtjevima koji nisu svojestveni onome što je suština interesa Republike Srpske i svih koji tu žive.

Dodik je poručio i da će politička odluka Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti biti poštovana do kraja.

"Mi smo odlučili da budemo dio vojne neutralnosti i da budemo izvan bilo kojeg vojnog saveza, kako na istoku tako i na zapadu. To ćemo dosljedno poštovati i zahtijevamo od svakog od vas da to na svakom mjestu gdje se o tome razgovara branite tu odluku Narodne skupštine", rekao je Dodik.

On je naglasio da je ta odluka bila dio sveukupnog konsenzusa u Republici Srpskoj zbog čega je još više obavezujuća, te poručio da se neće dozvoliti da se sa odlukama Narodne skupštine bilo ko igra.

Dodik je istakao da je posebno srećan zbog činjenice da je bio poslanik u Narodnoj skupštini koja je glasala za formiranje Vojske Republike Srpske.

"Vojska Republike Srpske i Republika Srpska kao država su istorijska težnja srpskog naroda proistekla iz naših iskustava iz prošlosti", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, tamo gdje Srbi nisu imali svoju državu i vojsku, imali su stradanja i golgotu.

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zabole Me

Otkud sada toliko Srbstvo?

Željko

Mile kada budeš pripadnik vojske RS onda možeš komentarisati

Laufer

Zagovarao si da se ukine vojska i to si uspio sa svim tim koji su glasali A sad hoces opet da imas gdje ce ti biti ta bojske u Banjaluci je li jer ostale kasarne ste upropastili,kao i spisibne lhyde kohe ste otjerali i sad pricas tu pricu nekom drugom ,ti samo pokazuje koja si ti prelivoda i dezerter..

Gradjani

Ma daj ne s... Ako ti se ratuje, ratuj sam, mani se nas. Vas trojica u Sarajevu da biste prikrili vase kradje i pljacku nas naroda bili biste u stanju nas gurnuti u rat...

MONDO REPORTAŽE