• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučani zabrinuti: Samo da se ne ponovi 2014.

Autori mondo.ba Autori Dušan Volaš

Kiša koja pada dva dana uticala je na vodostaj Vrbasa u Banjaluci koji se izlio kod tvrđave Kastel. Pogledajte kako je bilo oko 13 časova.

 Poplava maj 2019 Banjaluka Vrbas Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Iako zvaničnici isitču da stanje nije ni približno kao 2104. godine, pojedini Banjalučani koje smo sreli nisu krili zabrinutost.

"Situacija se mijenja iz časa u čas. Ne zna se šta donosi dan, a tek noć ispred nas. Samo da se ne ponovi stanje od prije nekoliko godina", rekla nam je jedna sugrađanka koju smo zatekli na Gradskom mostu.

Kod Gradskog mosta vodostaj Vrbasa je 283 centimetara, Vrbanja je u Zelenom Viru 343 centimetara, dok je vodostaj Vrbasa u Dalibašinom selu 413 centimetara, pokazao je izvještaj Republičkog hidrometeorološkog zavoda o vodostajima u 13 časova. 

Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Svi veći vodotokovi na području Banjeluke su pod kontrolom, uključujući i Vrbas, a iz akumulacije hidroelektrane "Bočac" planski se ispušta voda kako bi jezero moglo da primi povećani priliv vode, usljed obilnih padavina, potvrđeno je u gradskom Štabu za vanredne situacije.

Kako je saopšteno, gradske službe su u stalnoj koordinaciji sa HE "Bočac" kako ne bi došlo do značajnijih problema na području Banjaluke. Zahvaljujući preventivnom ispuštanju vode iz akumulacije "Bočac", rijeka Vrbas apsorbovala je veliki priliv nabujale Vrbanje, bez izlaska iz korita.

Vrbanja blizu ušća u Vrbas
Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Za sada, najveći problemi zabilježeni su na manjim, bujičnim potocima i podzemnim vodama, ali, trenutno, nema izvještaja o nijednom poplavljenom domaćinstvu, osim sporadičnog izlijevanja manjih vodotoka i nekoliko evidentiranih klizišta.

"Po našim podacima, nema poplavljenih domaćinstava i voda nije ušla niti u jednu kuću na području Banje Luke. Po prijavama u Centar za obavještavanje, naše službe su intervenisale na nekoliko lokacija, a mahom se radi o podzemnim vodama i problemima sa oborinskom kanalizacijom. Najveći problemi takve vrste evidentirani su na području Česme i Starčevice", rekao je Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice.

Gradonačelnik Igor Radojičić kaže da je za sada situacija u okvirima kontrole. Građanima se i dalje sugeriše da budu u pripravnosti.

Poplave u RS: Svi se nadaju da će kiša prestati

Volonteri se organizuju: Pomozimo poplavljenima!

Stanje u Čelincu kritično (FOTO/VIDEO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE