Opada nivo Sane uzvodno od Prijedora

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Opada nivo Sane uzvodno od Prijedora

Autor SRNA
Autor SRNA

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru je 483 centimetra, i još blago raste, ali u riječnom slivu koji dolazi prema Prijedoru nivo vode opada, izjavio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

"Mi možemo, s nadom da ne padnu nove padavine, najaviti mogućnost da do večeri dođe do početka pada vodostaja i na području Prijedora", rekao je Đaković novinarima u Prijedoru.

On je dodao da je vodostaj Sane i dalje oko jednog metra niži nego 2014. godine.

Đaković se nada da će do sutra vodostaj opasti i da će se smiriti građani koji su strahovali i od većih poplava.

Đaković je naveo da je oko 200 domaćinstava zaplavljeno. "Ima pojedinačnih slučajeva gdje je voda ušla u porodične domove, ali to nije veliki broj i, ako ovako ostane, odahnuće cijeli grad", dodao je Đaković.

On je potvrdio da je razgovarao s ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske o odvijanju nastavnog procesa i da nastave danas i sutra nema u osnovnim ni u srednjim školama.

"Ona me obavijestila da su na nivou republičkih, Vladinih organa donijeli odluku da je u svim opštinama i gradovima gdje je proglašeno vanredno stanje odbrane od poplava, dva dana obustavljen rad svih škola, a u Prijedoru se to dogodilo i sa gradskim vrtićem", naveo je Đaković.

Vanredno stanje odbrane od poplava u Prijedoru je proglašeno jutros nakon što je vodostaj Sane prešao kotu od 460 centimetara.

Naredna sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije najavljena je za večeras u 20.00 časova.

Pripadnici Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH pomogli su stanovnicima prijedorskog naselja Vrbice u sanaciji nasipa rijeke Miloševice.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da su pripadnici druge pješadijske čete prvog pješadijskog bataljona Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga nakon toga nastavili pravljenje novog nasipa prema naselju Raškovac, kako bi bio spriječen prodor rijeke Sane dalje prema Prijedoru.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH i dalje će biti u stanju pripravnosti, kako bi bili na raspolaganju civilnim strukturama vlasti i svim građanima BiH.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, rekao je da su svim institucijama, organizacijama i jedinicama naložene mjere iz ovog stepena odbrane.

"Pogotovo su ugrožena naselja Gomjenica, Raškovac, Tukovi i Brezičani i gotovo cijeli sanski pojas na području grada", rekao je Đaković novinarima.

On kaže da zasad nema prekida u snabdijevanju strujom i vodom.

"Na teren se u punom kapacitetu pokreću vozila koja će dovoziti vreće sa pijeskom za obezbjeđivanje ulaznih dijelova individualnih stambenih objekata", rekao je Đaković i naglasio da se sve mjere preduzimaju u institucionalnom okviru.

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu grada Prijedor Dušan Vranješ izjavio je da je u naseljima Gomjenica, Raškovac, Tukovi i Brezičani zaplavljeno 200 stambenih objekata.

"Prevashodno su aktivnosti usmjerene na maksimalno angažovanje dodatnih kapaciteta i tehničkih sredstava na postavljanju privremenih odbrambenih nasipa, vreća s pijeskom. Nije bilo zahtjeva za evakuacijom, ali smo Sportskoj dvorani `Mladost` naložili da se stavi u funkciju za smještaj i prihvat stanovništva, za šta smo i obezbijedili sredstva", naveo je Vranješ.

Prema njegovim riječima, intenzitet padavina u visinskim zonama uzvodno uz Sanu opada, kao što je slučaj u Ribniku koja je jedna od najviših kota u tom području, tako da se očekuje da se intenzitet smanji i od izvora Sane nizvodno.

"Očekujemo da neće biti situacija kao 2014. godine, jer je tada bio daleko veći intenzitet padavina", dodao je Vranješ i izrazio očekivanje da će se situacija u Prijedoru smiriti do kraja dana i tokom noći.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš pozvao je građane kojima je potrebna pomoć, nasipanje i sprečavanje prodora vode da se obrate vatrogascima na broj telefona 123.

"Moramo biti strpljivi i smireni. Nemojte slušati glasine da stižu plavni talasi. Treba biti oprezan i preduzeti šta je potrebno. Slušajte informacije Kriznog štaba koje su istinite", poručio je Miljuš.

Direktor prijedorskog "Vodovoda" Vlado Reljić rekao je da je sistem stabilan i da nema prekida u snabdijevanju strujom na bunarima i pumpama.

Poplave u Banjaluci: Teška noć je iza nas FOTO

"Pod tim uslovima možemo reći da je voda za piće iz centralnog sistema vodosnabdijevanja ispravna", rekao je Reljić.

On je naveo da se redovno uzimaju uzorci vode i šalju u Banjaluku na analizu i da se zajedno sa Higijensko-epidemiološkom službom Doma zdravlja Prijedor svakodnevno prate fizičko-hemijski parametri koji služe kao indikatori za eventualno zagađenje.

Gradski štab za vanredne situacije zatražio je od Republičke inspekcije za vodoprivredu da hitno utvrdi stanje zaštitnih vodoprivrednih objekata na Ribnjaku "Saničani" i drugim zaštitnim vodoprivrednim objektima, odnosno branama na području grada, te da o tome obavijesti ovaj štab. 

Novi Grad, Una
Novi Grad
Izvor: mondo.ba

Vodostaj rijeke Sane iznosi 530 centimetara i za 18 je viši nego jutros.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je Srni da će vreće sa pijeskom biti postavljene na mjestima gdje se očekuje da će u gradskom dijelu prelaziti voda.

"To je na obali Sane kod željezničkog mosta i na širim prolazima na keju pored rijeke Une. Ovo je preventivna aktivnost i građani nemaju razloga za paniku", rekao je Drljača.

On je naveo da je vodostaj rijeke Une uzvodno od Novog Grada u opadanju i da se polako u korita povlače Japra i Vojskova, iako ima još dosta vode van korita.

U Novom Gradu danas i sutra ne rade školske i predškolske ustanove.

Od juče ujutro su uključene prepumpne stanice, a od noćas su na snazi mjere redovne odbrane od poplava.

Redovne mjere zaštite od poplava su na snazi pri vodostaju rijeke Sane od 320 centimetara.

Kada je riječ o vodostaju rijeke Une, redovne mjere zaštite od poplava na snazi su kod vodostaja 450 centimetara, vanredne na 510, stanje elementarne nepogode kad vodostaj dostigne nivo 540 centimetara.

U Kostajnici su jutros proglašene vanredne mjere odbrane od poplava, kada je nivo rijeke Une porastao na 400 centimetara, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

"U protekla 24 časa Una je porasla za 150 centimetara i izlila iz korita, te poplavila nekoliko vikendica i poljoprivredne parcele u selima Mrakodol, Grdanovac i Petrinja i približila se stambenim objektima u Ulici Ranka Šipke u donjem dijelu grada", naveo je Pašić.

On je dodao da se rječica Strigova, koja se juče izlila u selu Mrakodol i odsjekla pet domaćinstava, sada povlači u svoje korito, a ostao je odsječen jedan stambeni objekat.

Služba Civilne zaštite opštine Kostajnica podijelila je oko 1.000 vreća sa pijeskom stanovništvu naseljenom u Ulici Ranka Šipke u donjem dijelu grada, gdje se rijeka Una približila stambenim objektima, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

Vodostaj rijeke Une u Kostajnici u 13.00 časova iznosio je 432 centimetra, što je za tri centimetra više u odnosu na 12.00 časova.

"S obzirom na to da vodostaj Une raste iz časa u čas, te da Sana i Una rastu uzvodno od Kostajnice, pozvali smo građane da pomognu u punjenju vreća pijeskom", rekao je Pašić.

"Putni pravci su još prohodni, a snabdijevanje električnom energijom i vodom je trenutno uredno", naveo je Pašić.

U opštini Kostajnica sutra neće biti nastave u Osnovnoj školi "Petar Mećava" i u Srednjoškolskom centru iz bezbjednosnih razloga usljed opasnosti od poplava, rekao jeportparol opštine Aleksandar Pašić.

Odluku je donijela Služba civilne zaštite, a Pašić je dodao da neće raditi ni predškolska ustanova Klub za djecu "Kestenko".

U Kostajnici su jutros u 6.00 časova proglašene vanredne mjere odbrane od poplava.

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE